BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CHINA-AIRCRAFT CARRIER FUJIAN-MAIDEN SEA TRIALS-COMPLETION (CN)

Kína megmutatta a Fucsiant – videón a repülőgép-hordozó hajó, amely csodákra képes

A hadihajó – amelyről a kínaiak állítják, a világ legnagyobb ilyen harci eszköze – olyasmire képes, amiről eddig azt hitték, hogy nem lehet megvalósítani hagyományos, azaz nem atommeghajtású hajón: fejlett elektromágneses katapult löki a levegőbe a harci gépeket. Kína szerint a Fucsian éles kanyarra is képes, ami megnehezíti, hogy bemérjék az ellenséges radarok és fegyverek.

A kínai állami média információkat közölt a nagyhatalom harmadik legnagyobb, hazai fejlesztésű, Fucsian (angolul Fujian) névre keresztelt repülőgép-hordozójáról. A CCTV csatorna beszámolója szerint a hadihajó – amelyről úgy gondolják, hogy a világ legnagyobbja – olyasmire képes, amiről eddig azt hitték, hogy nem lehet megvalósítani hagyományos, azaz nem atommeghajtású hajón: fejlett elektromágneses katapult löki a levegőbe a harci gépeket.

Kína, Fucsian
Kína szerint a Fucsian olyasmire képes, amiről eddig azt hitték, hogy nem lehet megvalósítani / Fotó: Xinhua via AFP

Kína üzenetet küldött: a Fucsian erős fenyegetés háború esetén

„Vízkiszorítás alapján jelenleg a Fucsian a világ legnagyobb, ismert, hagyományos meghajtású repülőgép-hordozója. Minél nagyobb a hordozó vízkiszorítása, annál nagyobb a harci képessége” – közölte a kínai televízió, amit az Infostart szemlézett. 

A cikk emlékeztet: a monstrumot 2022-ben bocsátották vízre, a hivatalos adat szerint ekkor 80 ezer tonna volt a vízkiszorítása. Az utóbbi arra utal, hogy a hajó 

  • mennyi hadianyagot – köztük harci gépet – tud szállítani, 
  • mekkora a hatótávolsága és 
  • a manőverezhetősége.

Megfigyelők a Fucsiant gyakran a mára hadrendből kivont, Kitty Hawk-osztályú amerikai „szuperanyahajókkal” hasonlítják össze. Ezek közül a legnagyobb a USS America volt a maga 85 ezer tonnás vízkiszorításával.

Tudósítások szerint a kínai repülőgép-hordozó júniusban ment át a második sikeres próbán, az elsőt még májusban tartották.

A Fucsian a tajvani hatóságok számára is erős fenyegetés egy potenciális háború esetén. 

A hajón található elektromágneses katapultok lehetővé teszik, hogy nagyobb gyakorisággal indítsanak el a fedélzetről akár a korábbiaknál nehezebb harci gépeket is – amelyeknek nagyobb a pusztítóerejük, és messzebb tudnak repülni.

A mostani tévés tudósítás szerint a Fucsian éles kanyarra is képes, ami megnehezíti, hogy bemérjék az ellenséges radarok és fegyverek.

Azt, hogy megjelent a tengeren, sokan úgy értékelik, hogy Kína „jelzést küldött a Dél-kínai- és a Kelet-kínai-tenger összes érdekelt regionális hatalmának a Kínai Néphadsereg harci potenciáljáról”.

Hivatalos: Orbán Viktor az éjjel titokban Kínába utazott – nyilvánosságra hozták az első fotót

Igazak voltak a pletykák: a magyar miniszterelnök egy héten belül megjárta Kijevet, Moszkvát és most Pekingbe érkezett.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.