BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kreml: a Donald Trump elleni merényletért Joe Biden felelős

A Kreml szerint a Donald Trump elleni merényletért Joe Biden kormánya a felelős, mert olyan légkört teremtett. Az orosz külügyminisztérium pedig rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin ellen is merényletet kíséreltek meg.

Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.

Spasskaya,Tower,Of,The,Kremlin,In,The,Early,Autumn,Morning
A Kreml szerint a Donald Trump elleni merényletért Joe Biden kormánya a felelős, mert olyan légkört teremtett.
A Kreml szerint a Donald Trump elleni merényletért Joe Biden kormánya a felelős, mert olyan légkört teremtett / Fotó: Shutterstock

Oroszország mindig is elítélte, és mi is határozottan elítéljük az erőszak minden megnyilvánulását a politikai küzdelemben.

A szóvivő szerint az elnökválasztási küzdelem során világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog.

„Miután számos kísérlet történt arra, hogy Trumpot eltávolítsák a politikai színtérről, előbb jogi eszközök, bíróságok, az ügyészség segítségével, a jelölt politikai hiteltelenítésére és lejáratására tett kísérletekkel, minden külső megfigyelő számára nyilvánvalóvá vált, hogy az élete veszélyben van.”

A szóvivő Oroszország nevében részvétét fejezi ki az elhunytak családjának, és mielőbbi felépülést kíván azoknak, akik megsebesültek a Trump elleni merényletben.

A Donald Trump elleni merényletért Joe Biden kormánya a felelős

Peszkov elmondta, hogy Moszkva nem hiszi, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, de a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem során. Mint mondta, a kormányzat a nemzetközi színtérről „akarva-akaratlanul átvitte munkamódszereit a belpolitikára”, ahol szintén megjelent „az erőszakos döntések stílusa”.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban „az elnök elleni merényletkísérlet sajnos olyan hagyomány, amely kezd normává válni”.  Emlékeztetett rá, hogy tucatnyi hasonló bűncselekményt követtek el amerikai államfők és elnökjelöltek ellen.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Vlagyimir Putyin ellen is merényletet kíséreltek meg

Zaharova a Telegram-csatornáján reagált Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) parancsnokának szombati nyilatkozatára, amely szerint az általa vezetett szolgálat sikertelen kísérletet tett Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására. 

A szóvivő rámutatott, hogy a merényletet amerikai pénzből készítették elő,

és felvetette a költői kérdést, hogy az Egyesült Államok számára nem lenne-e jobb Ukrajna fegyverzése helyett a pénzt az amerikai rendőrség és más rendvédelmi szolgálatok finanszírozására fordítani.

Donald Trump elleni merénylet: megrendítő videón, ahogy a támadó lövöldözik

Felkavaró felvételen rögzítették, ahogy Donald Trump irányába lő az a fiatal férfi, aki megpróbált végezni a politikussal. A merénylő körül pánik tört ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.