BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország és Kína ugyanazt akarja: békét és jó viszonyt az EU-val

Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor a háborús helyzet enyhítésére tett békejavaslatokról tartott megbeszélést. Továbbá arról is szó esett, hogy Magyarország az EU soros elnökeként segíthet Kínának újra jó kapcsolatot kiépíteni az unióval.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget és a nagyhatalmakat, hogy segítsenek megteremteni az ukrajnai háború enyhítéséhez szükséges feltételeket, elősegítve a Kijev és Moszkva közötti közvetlen párbeszéd újraindítását – közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint Hszi erről az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott pekingi találkozóján beszélt, ahol a két vezető a háborús helyzet enyhítésére tett békejavaslatokról tartott megbeszélést.

CHINA-BEIJING-XI JINPING-HUNGARIAN PM-MEETING (CN), Magyarország, Kína
Magyarország és Kína ugyanazt akarja: békét és jó viszonyt az EU-val / Fotó: Xinhua via AFP

Hszi a találkozó során gratulált Orbán Viktornak az Európai Unió soros elnökségének átvételéhez, és nagyra értékelte a magyar kormányfő erőfeszítéseit az ukrajnai válság politikai rendezésének előmozdítására, kifejezve emellett Peking készségét arra, hogy az ügyben továbbra is kapcsolatban maradjon Budapesttel – közölte a kínai külügyi tárca.

A kínai elnök hangsúlyozta, hogy a mielőbbi tűzszünet és a politikai rendezés minden fél érdeke, és kijelentette, hogy „a helyzet lecsillapítása a legfontosabb, három elv betartásával:

  • a harctér nem terjedhet tovább,
  • a harcok nem eszkalálódhatnak,
  • és egyik fél sem szíthatja tovább a helyzetet.”

„Csak akkor jöhet létre mielőbb tűzszünet ebben a konfliktusban, ha minden ország pozitív, nem pedig negatív energiát fecskendez bele” – tette hozzá. „Kína a maga módján aktívan előmozdítja a béketárgyalásokat, bátorít és támogat minden olyan erőfeszítést, amely a válság békés rendezését szolgálja” – mondta, hozzátéve, hogy 

Kína és Magyarország alapvető javaslatai és erőfeszítéseik iránya megegyezik, így Kína kész arra, hogy kapcsolatban maradjon Magyarországgal és minden érintett féllel.

A kínai államfő elmondta továbbá, hogy jövőre lesz Kína és az Európai Unió közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója, és hozzátette, hogy a két fél között nincs geopolitikai ellentmondás vagy alapvető érdekellentét, ezért szerinte továbbra is elkötelezettnek kell maradniuk az együttműködés mellett. „Remélhetőleg Magyarország mint az Európai Unió soros elnöke pozitív szerepet fog játszani a Kína–EU-kapcsolatok szilárd és stabil fejlődésének előmozdításában és a konstruktív párbeszéd elősegítésében” – fogalmazott.

Orbán Viktor még nem jön haza Magyarországra, folytatja útját a tengerentúlra

Alig nyolcórás ott-tartózkodást követően Orbán Viktor magyar idő szerint hétfőn fél kilenckor elhagyta Pekinget, és nem Magyarország felé veszi az irányt, éppen ellenkezőleg: az Egyesült Államokba utazik, egészen pontosan Washingtonba. Ezzel teljessé válik a békemisszió, hiszen az orosz–ukrán háború négy legfontosabb alakítóját kevesebb mint egy hét leforgása alatt Orbán Viktor végiglátogatja és tárgyal velük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.