BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Joe Biden's celebrates Independence Day at the White House, Biden, Harris,

Milliárdosok könyörögnek Joe Bidennek, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől

A demokrata elnökjelölt múlt heti vitaszereplése rettegést csempészett a párt táborába, egyre többen követelik az elnök visszalépését a jelöltségtől. A sorhoz immáron milliárdosok egy csoportja is csatlakozott.

Nyílt levélben kérlelik amerikai milliárdosok Joe Bident arra, hogy mielőbb lépjen vissza a demokrata párti elnökjelöltségtől, és adja át a lehetőséget egy olyan jelöltnek, aki alkalmasabb tud lenni Donald Trump legyőzésére – írta meg a Bloomberg.

US President Joe Biden's celebrates Independence Day at the White House, Biden, Harris,
Belső köre továbbra is kitart Biden mellett, köztük Kamala Harris alelnök is – a milliárdosok viszont már más állásponton vannak / Fotó: AFP

A levél, melyet milliárdosok és nagyvállalati felső vezetők írtak alá összesen 168-an, kiemeli: a novemberi elnökválasztás során nemcsak az a tét, hogy ki vezeti majd az országot a következő években, de maga a demokrácia megmaradása is veszélybe kerülhet, ha Trump ismét beköltözhet a Fehér Házba. 

A Leadership Now Project nyilatkozata megköszöni ugyan Bidennek, hogy legutóbbi választási győzelmével „megmentette az amerikai demokráciát a polgárháború kitörése óta fenyegető legnagyobb veszélytől”, egyúttal mégis arra kérik a 81 éves elnököt, 

hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, és adja tovább a stafétát a demokrata vezetők következő generációjának.

A Bloombergnek nyilatkozó közéleti szakértők szerint az, hogy olyan nevek, mint például a Walmart egyik 14 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező örököse, Christy Walton, vagy éppen Michael Novogratz, a Galaxy Digital alapkezelő vezérigazgatója nyíltan aláírták a nyilatkozatot, arra utal, hogy egyértelműen egy fokozattal feljebb kapcsolt a demokrata kampányra nehezedő, Biden visszalépését követelő nyomás, melynek egyik egyértelmű katalizátora az elnök csapnivaló múlt heti vitaszereplése volt.

Az elemzők ugyanakkor kiemelik: azt egyelőre megtippelni sem lehet, hogy ennek az állásfoglalásnak mekkora hatása lehet majd a demokrata párt döntésére. Korábban ugyanis azt lehetett hallani, hogy csak Biden saját visszalépési döntése esetén választ másik jelöltet a párt a helyébe, az elnököt pedig a híresztelések szerint egy szűk kör, akik szavára Biden kiemelkedően sokat ad, továbbra is támogatja jelöltségében, így elképzelhető, hogy a 81 éves politikus önszántából nem mond majd le róla.

Ebben, a nemzetünk számára sorsdöntő pillanatban itt az ideje, hogy ön örökségét a fáklya átadásával megszilárdítsa – ahogyan George Washington is tette. Ezért tisztelettel arra kérjük, hogy demokráciánk és nemzetünk jövője érdekében lépjen vissza a jelöltségtől

– olvasható a milliárdosok nyilatkozatában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.