BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német lap az Európai Parlament ukrán állásfoglalásáról: A háborúért és Ursuláért

Az Európai Parlament ukrán állásfoglalása a politikai megalománia dokumentuma, a tehetetlenség miatt tomboló csalódás, és ezért az erőszakra való fokozott akarat – mutat rá cikkében a német publicista. Mint írta, sok magát baloldalinak vagy éppen antiimperialistának nevező párt képviselői szavaztak erre a meglehetősen kóros, háborúpárti dokumentumra.

Az ukrán háború további eszkalációjához vezet az Európai Parlament (EP) határozata, amely elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatását és Ukrajna még erőteljesebb támogatását fogalmazza meg – írja a Junge Welt. 

Ursula von der Leyen az őt megszavazó parlamenti döntés utáni pillanatokban / Fotó: AFP

A német lap szerint az új összetételű Európai Parlament első határozata az ukrajnai háború eszkalálására és kiterjesztésére szólít fel. Az állásfoglalást 718 képviselő közül 495-en szavaztak meg szerdán, vagyis ők egy olyan szövegre szavaztak, amely „elítéli” Orbán Viktor moszkvai látogatását, és azt állítja, hogy a diplomáciai párbeszéd kezdeményezése „kirívó jogsértést” jelent. 

A lap szerzője megjegyezte, hogy a határozatot megszavazó képviselők között számos, magukat baloldalinak és antiimperialistának nevező párt képviselője volt. Mindehhez képest a képviselők Ukrajna katonai támogatásának jelentős növelését, az Európai Unió (EU) hadiiparának kapacitásának növelését, valamint az Ukrajnának biztosított nyugati fegyverrendszerek oroszországi katonai célpontok elleni felhasználására vonatkozó korlátozások feloldását követelik – mutatott rá hozzá.

A nyilatkozat tehát üdvözli, hogy „Ukrajna visszafordíthatatlanul a NATO-tagság felé halad”, és az állásfoglalás szerzői ezen a ponton őrjöngésbe írták magukat, és azt követelik az EU-tól, hogy „jelentősen növelje a katonai támogatást”, „növelje védelmi ipara kapacitását”, és „szüntesse meg az ukrán bevetési fegyverrendszerekkel szemben támasztott nyugati korlátozásokat az orosz területen lévő katonai célpontok esetben.” Szintén a kívánságlistán szerepel az összes „EU által befagyasztott orosz állami vagyon” ellopása, valamint az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni szankciós politika kiterjesztése – fogalmazott a német lap publicistája.

A szerző szerint az állásfoglalás a politikai megalománia dokumentuma, a tehetetlenség miatt tomboló csalódás, és ezért az erőszakra való fokozott felhívás. A szerző arra is rámutatott, hogy a szöveget megszavazó, magukat antiiperialistának és baloldalinak nevező képviselők az Ursula von der Leyen ellen indított bírósági eljárást is támogatták, amelyen elmeszelték az Európai Bizottság elnökét. Ehhez képest ugyanezen képviselők újra megszavazták Ursulát elnöknek. 

Az Infostart.hu is arról írt, hogy Németországot megosztotta Ursula von der Leyen újraválasztása. Még a kormánykoalíció pártjai is eltérően szavaztak a német politikusról az Európai Parlamentben, de például a Zöldek váratlanul meggondolták magukat. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.