BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Rivals Unite To Oppose Le Pen Far Righ
Több jelölt visszalépett az előrehozott, francia nemzetgyűlési választásoktól, hogy megakadályozzák a Marine Le Pen szélsőjobbos Nemzeti Tömörülése többségét.

Tömegével lépnek vissza a francia képviselőjelöltek, hogy megelőzzék a Le Pen-féle földindulást

Több száz baloldali és centrista párti jelölt visszalépett az előrehozott, francia nemzetgyűlési választások két fordulója között. A jelöltek célja, hogy megakadályozzák a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés előretörését, de legalábbis azt, hogy abszolút többséghez jusson a Nemzetgyűlésben.

Az előrehozott francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a Nemzeti Tömörülés minden pártnál több szavazatot söpört be. Azért, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldali párt előretörését összefogtak ellene a baloldal és a liberális centristák. Eddig már több száz jelöltjük lépett vissza, hogy ezzel erősítsék a versenyben maradt jelölteket a Nemzeti Tömörülés  (Rassemblement National) jelöltjei ellen – értesült a Le Figaro és a Le Monde.

Rivals Unite To Oppose Le Pen Far Righ
Több jelölt visszalépett az előrehozott, francia nemzetgyűlési választásoktól, hogy megakadályozzák a Marine Le Pen szélsőjobbos Nemzeti Tömörülése többségét.
Több jelölt visszalépett az előrehozott, francia nemzetgyűlési választásoktól, hogy megakadályozzák a Marine Le Pen szélsőjobbos Nemzeti Tömörülése többségét / Fotó: NurPhoto via AFP

A választások második fordulóján való részvételtől több mint 200, az első szavazási körben harmadik helyezettként végzet baloldali és centrista jelölt lépett vissza. A Le Monde becslései szerint eddig a baloldali-szélesőbaloldali Új Népfront (Nouveau Front Populaire) pártszövetség 130 jelöltje (446-ból, aki bejutott a második fordulóba), a liberális Együtt (Ensemble) pártszövetségnek pedig 81 jelöltje (a 319-ből) lépett vissza. Ezzel a választókerületek kétharmadában történt visszalépés és 91 olyan maradt, ahol három jelölt maradt állva.

A pártszövetségek célja, hogy a második fordulóban kevesebb jelölt között oszoljanak meg a Nemzeti Tömörülés elleni szavazatok. A két pártszövetség jelöltjeinek együttes szavazati arányai az első körben sok választókerületben meghaladta a szélsőjobbos jelöltét.

A visszalépések megtörténte ugyanakkor egyáltalán nem garancia arra, hogy a szavazók támogatni is fogják a radikálisok jelöltjeivel szemben állva maradt politikusokat.

Mathieu Gallard, az Ipsos közvélemény-kutatója szerint nagyon valószínű, hogy a Nemzeti Tömörülés kapja a legtöbb mandátumot, ám az már egyáltalán nem valószínű, hogy abszolút többséget szerez.

Tarolt a Nemzeti Tömörülés

A Nemzeti Tömörülés az  első fordulóban 296 körzetben végzett az első helyen, és 39 mandátumot már akkor bezsebelt. Az 577 fős Nemzetgyűlésben 289 mandátum szükséges az abszolút többséghez. A vasárnapi első fordulóban 

  • a Nemzeti Tömörülés a szavazatok 33 százalékát szerezte meg, 
  • míg a baloldali pártszövetség 28 százalékot, 
  • Emmanuel Macron francia elnök liberális szövetsége pedig 21 százalékot szerzett.

Marine Le Pen kedden bejelentette, hogy ha a pártjának nem sikerül egyedül megszereznie a többséget, akkor szövetségeseket fog keresni a kormányalakításhoz.

Habár a Nemzeti Tömörülés meghatározó alakja Marine Le Pen, a párt elnöke és miniszterelnök jelöltje a 28 éves Jordan Bardella. A pártvezető kampányában kultúrharcot ígért az iszlámizmus ellen, valamint azt, hogy eltörli a francia állampolgárság megadását azoknak, akiknek szülei külföldi.

A Financial Times úgy értesült, hogy Macron tanácsadója szerint az elnök valószínűleg felajánlja Jordan Badellának a kormányalakítás lehetőségét, ha a pártja legalább 250–260 mandátumot szerez, mivel a hagyományosan a többséget szerző pártnak szokás ezt  megadni. 

Káosz lesz Franciaországban, ha Le Penék nem szereznek többséget

Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése erős pozícióban van a szavazás első fordulója után, de a mai nap következő döntő fontosságú lesz, este 6-ig kell bejelenteni a visszalépéseket a második fordulóra. A gond csak az, hogy a liberálisok és a baloldal is megosztottak, s nemcsak a jelöltek, de a választók sem hajlandóak követni a pártutasításokat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.