BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az izraeli háború 289. napja – ismét megmutatta a Nyíl 3, miért tartják Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszerének

Néhány órával Izraelnek a jemeni Hudajda kikötőváros ellen intézett légicsapásai után az Iránból irányított jemeni húszi lázadók ballisztikus föld-föld rakétát indítottak Izrael vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat ellen, a rakétát az izraeli légvédelem elfogta. A Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása.

Az izraeli légvédelem Nyíl 3 rakétái Jemenből Izrael vörös-tengeri kikötővárosára, Eilatra irányzott rakétákat fogtak el – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Nyíl 3
Ismét jól vizsgázott a Nyíl 3, Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere (Fotó: AFP)

Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket, valamint azok 

  • nukleáris, 
  • biológiai, 
  • vegyi vagy 
  • hagyományos robbanófejeit 

az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik. 

Az Új Kelet Live izraeli-zsidó hírportál felidézi, Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi: 

a Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40–300 kilométer) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl 2, illetve a Nyíl 3 semlegesíti.

Az MTI tudósítása szerint néhány órával Izraelnek a jemeni Hudajda kikötőváros ellen intézett légicsapásai után az Iránból irányított jemeni húszi lázadók ballisztikus föld-föld rakétát indítottak Izrael vörös-tengeri kikötővárosa ellen, de azt az izraeli légvédelem elfogta.

Eilatban vasárnap reggel negyed hétkor megszólaltak a légvédelmi szirénák, és óvóhelyre vonultak az ott élők. A katonai szóvivő szerint azért léptek működésbe a riaszatások, mert attól tartottak, hogy az elfogó rakéta lehulló töredékei vagyoni kárt okozhatnak, vagy megsebesíthetik az embereket. A szóvivő arról tájékoztatott, hogy „a lövedék nem jutott be Izrael területére”, mert már korábban megsemmisítették.

Joav Galant izraeli védelmi miniszter telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael jemeni támadása után. A Pentagon nyilatkozata szerint Austin elismerte, hogy Izrael több hónapja zajló, ellene irányuló húszi támadások után hajtotta végre légicsapásait, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelemhez való joga mellett.

Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint 

a húszi lázadók az elmúlt mintegy kilenc és fél hónap alatt majdnem kétszáz lövedéket indítottak Izrael ellen, melyeket a nyugati szövetségesek, vagy Izrael légvédelme elfogott.

Péntek reggel a húszik drónja a Földközi-tenger felől eljutott Tel-Avivba, ahol felrobbanva megölt egy, és megsebesített több izraelit.

Az izraeli légierő vadászgépei válaszul szombaton intenzív légicsapásokkal megtámadták a jemeni Hudajda kikötővárost.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.