BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor már megérkezett Kijevbe, kiderült, miről tárgyal

A magyar miniszterelnök az orosz–ukrán háború kezdete óta először utazik Ukrajnába. Orbán Viktor találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – jelentette az ukrán fővárosból Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Orbán VIktor Volodimir Zelenszkij Kijev
Orbán Viktor Brüsszel után Kijevben is találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel / Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is.  

A miniszterelnök látogatására a háborúban álló szomszéd országba azt követően kerül sor, hogy Magyarország átvette ez Európai Unió soros elnökségét – adta hírül több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva a The Guardian

A magyar kormányfőnek ez lesz az első hivatalos útja Ukrajnába az orosz–ukrán háború 2022. februári kitörése óta.

Korábban telefonon már egyeztettek egymással, illetve a múlt heti brüsszeli EU-csúcson is váltottak néhány szót személyesen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter januári ukrajnai útját követően arról beszélt, hogy előkészítés alatt van Orbán és Zelenszkij találkozója. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója nem kívánta kommentálni a hírt.

A bit lap a látogatás előkészületeire rálátó forrása szerint az Orbán–Zelenszkij-találkozó előfeltétele volt az, hogy a kárpátaljai magyar kisebbségek jogainak kérdése megoldódjon, vagy legalábbis pozitív irányú előrelépés történjen Kijev részéről.

A magyar kormányfő nem először egyeztetett az ukrán elnökkel: 2022-ben szintén telefonon beszéltek egymással. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó. Akkor Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért. 

2023-ban Javier Milei jobboldali argentin elnök beiktatásakor találkozott a két politikus. A magyar  miniszterelnök sajtófőnöke akkor elmondta, hogy Ukrajna EU-csatlakozásáról beszéltek egymással. Később Zelenszkij  egy videóüzenetben úgy fogalmazott, hogy a beiktatási ünnepély margóján tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, ami „rendkívül egyenes és őszinte beszélgetés volt”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.