BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kinek és mit üzent Orbán Viktor az ökölbe szorított kezével?

Ökölbe szorított kézzel üzent Orbán Viktor miniszterelnök Horvátországból. De kinek szólt az üzenet?

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy idén is Horvátországba érkezett nyári vakációjára Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfővel közös képet készített egy horvát étterem tulajdonosa. 

Várjuk Putyint és Trumpot, késésben vannak

 – írta a fotóhoz az étteremtulajdonos. A bejegyzést a Facebookon osztották meg kedden.

 

A horvát étteremtulajdonos a posztjában megszólítja Donald Trump volt amerikai elnököt és Vlagyimir Putyint orosz elnököt, minden bizonnyal az orosz–ukrán háború rendezése miatt, és arra utalhat, hogy a két politikus még nem ült le tárgyalni egymással a béke ügyében. Erre még várni kell, hiszen az amerikai elnökválasztás november 5-én lesz, és nemrég Trump lett a republikánusok hivatalos elnökjelötje, így ő hívja ki a regnáló demokrata párti Joe Biden elnököt. 

De miért szorították ökölbe a kezüket a közös képen? Kinek akartak üzenni?

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. 

Donald Trump holds an election rally
A világ vezetői elítélték a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletet.
Fotó: AFP

A merényletkísérletről készült videók és fotók bejárták a világot. Miután a golyó csak súrolta az elnökjelölt fülét, a biztonságiak gyűrűjében Donald Trump, még mielőtt elhagyta volna a színpadot,

véres füllel, vérrel az arcán üzent ökölbe szorított kézzel azt kiáltva, hogy „harcoljatok, harcoljatok!” 

Trump később megjegyezte: sokan mondják neki, hogy emblematikus lett a sebesülése után készült fénykép, amelyen kihívóan az öklét rázza a tömeg felé fordulva.

Igazuk van, az egy jelképes fotó, és én mégsem vagyok halott. Általában az embernek meg kell halnia ahhoz, hogy egy róla készült fénykép emblematikussá váljon

– fejtegette. Joe Biden üzenetet intézett az amerikai nemzethez a merényletkísérlet után, és azt hangoztatta, hogy „alacsonyabbra kell venni a hőfokot a politikában”. „Nem szabad elfelednünk, talán nem értünk egyet politikai kérdésekben, de nem vagyunk ellenségek. Amerikában az a szokás, hogy a nézeteltéréseinket a szavazóhelyiségekben rendezzük, nem puskagolyókkal” – mondta. Orbán Viktor kormányfő az X-en úgy fogalmazott a merényletkísérlet után, hogy „Gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban”.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.