BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán–Zelenszkij csúcstalálkozó: itt vannak a bejelentések – ebben állapodott meg Ukrajna és Magyarország

Olyan megállapodáson dolgoznak, amely megoldja és rendezi Ukrajna és Magyarország vitás ügyeit. Orbán Viktor konkrét vállalásokat tett, de kért is kollégájától.

Lényegi megállapodásra jutott egymással Zelenszkij ukrán elnök és Orbán magyar miniszterelnök Kijevben – erről az ukrán sajtó számol be.

ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán–Zelenszkij csúcstalálkozó: olyan megállapodáson dolgoznak, amely megoldja és rendezi Ukrajna és Magyarország vitás ügyeit / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A kétoldalú tárgyalást követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy olyan megállapodáson dolgoznak, amely megoldja és rendezi Ukrajna és Magyarország vitás ügyeit. A Nexta szerint Orbán Viktor kifejezte reményét, hogy

  • Ukrajna és Magyarország átfogó együttműködésre lép egymással,
  • egyúttal kijelentette, hogy Magyarország szeretné jelentősen javítani kapcsolatait Ukrajnával, és maga mögött hagyni a két ország közötti nézeteltéréseket.
  • Ahogy azt is jelezte, hogy Magyarország kész részt venni az ukrán gazdaság modernizálásában.
  • Magyar szempontból az egyik leglényegibb állítás, hogy a magyar miniszterelnök szerint „jó esély” van a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének megoldására. Leszögezte, hogy Ukrajnától is elvárja, hogy megértse a hagyományosan Kárpátalján élő magyar ajkú kisebbség igényeit.
  • Orbán üdvözölte Zelenszkij javaslatát, miszerint ukrán iskolát nyissanak Magyarországon. Ez lenne az első ilyen intézmény. A miniszterelnök kijelentette, a magyar állam átvállalja ennek az iskolának a finanszírozását. „Annyi ukrán iskola nyílik meg, amennyi szükséges. Számunkra fontos, hogy az ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon.”

Egy kérés is elhangzott a magyar kormányfő részéről az ukrán elnök felé. 

Arra kértem Zelenszkijt, hogy fontolja meg a tűzszünet lehetőségét, mert úgy vélem, hogy ez felgyorsíthatja a béketárgyalásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnának igazságos békére van szüksége, miután több mint két éve harcol Oroszország inváziója ellen. „Nagyra értékeljük, hogy az ön látogatására közvetlenül az Európai Unió magyar elnökségének kezdete után kerül sor. Ez egyértelműen jelzi közös európai prioritásainkat, azt, hogy mennyire fontos az igazságos béke megteremtése Ukrajnában” – fogalmazott.

A két vezető egybehangzóan hangsúlyozta, hogy a találkozó fontos lépés volt a hosszú időn át felhalmozódott problémák megoldásában. „A mai tárgyalás tartalma egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentum alapjául szolgálhat, amely minden kapcsolatunkat szabályozni fogja” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Orbán Viktor is rámutatott, hogy a tárgyalások közelebb vitték a két országot egy új megállapodás esetleges aláírásához. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kapcsolatot szeretnének teremteni az országaik között, és olyan együttműködési megállapodást aláírni Ukrajnával, amilyet Magyarország már több szomszédjával is megkötött.

„Minden jót kívánok Ukrajnának, Magyarország az uniós elnöksége alatt mindenben segít önöknek” – tette hozzá a magyar miniszterelnök a Pravda tudósítása szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.