BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 876. napja – nagy bajban az oroszok, településeket kellett lezárniuk

Aftermath of the Russian shelling in Ukraine's Donetsk
orosz-ukrán háború
Összefoglaló:

Oroszország a Harkivi régióval szomszédos területén, a Belgorodi régióban kénytelen volt lezárni 14 határ menti falut, mivel megszaporodtak az orosz területeket érő ukrán támadások – számolt be a The Guardian.

Aftermath of the Russian shelling in Ukraine's Donetsk
orosz-ukrán háború
A pusztítás nagy az orosz–ukrán háborúban, de nem látszik még a vége / Fotó: Pablo Miranzo / Anadolu / AFP

Vjacselszav Gladkov belgorodi kormányzó csütörtök reggel jelentette be, hogy július 23-tól 14 olyan településre korlátozzák a bejutást a hatóságok, ahol a műveleti szituáció nehézzé vált az elmúlt hetekben. A térségben azután vált a korábbinál is forróbbá a helyzet, hogy Vlagyimir Putyin májusban egy jelentős szárazföldi offenzívába kezdett a Harkivi régió ellen. A Kreml szerint az akció célja egy pufferzóna kialakítása volt a belgorodi régió védelme érdekében, azonban az orosz hadsereg igencsak mérsékelt harci sikereket ért el ezzel, 

Ukrajna fokozta az ágyúzást és a dróntámadásokat az orosz területek ellen, amelyeknek gyakran halálos áldozatai is vannak.

Miközben Harkiv környékén az ukránok sikeresebbek ezekben a napokban, a front más részein az oroszok érnek el kisebb részcélokat. Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov kedden megköszönte a katonáknak, hogy újra elfoglalták Urozsajne falut a kelet-donyecki régióban. Bár Ukrajna hivatalosan nem nyilatkozott Urozsajne sorsáról, az orosz–ukrán háború eseményeiről rendszeresen beszámoló ukrán bloggerek is arról írnak, hogy az oroszok átvették az ellenőrzést a település fölött. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Geraszimov, miután meghallgatta a keleti hadtest egyik parancsnokának jelentését, új feladatokat tűzött ki célul a közeljövőre vonatkozóan.

Ukrajna azonban hamarosan újabb segítséget kaphat. Az ukrán Ukroboronservice állami vállalat és a Sellier & Bellot cseh fegyvergyártó cég közös lőszergyárat tervez létesíteni az országban – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. A megállapodást a kormányfő prágai látogatása során írták alá a felek.

Az amerikai hírszerzésen keresztül fülelték le az oroszok Ukrajna agyafúrt mestertervét

Washingtonnal karöltve az ukránok ismét lángra lobbantották volna Szíriát, hogy orosz csapatokat vonjanak el az ukrán frontról – írja az orosz sajtó. A Pentagon kapcsolódó tervei szerint Jemen déli részétől Izraelen, a Gázai övezeten, Libanonon, Iránon át egészen Ukrajnáig a Nyugat hatalmas orosz erőket kötne le.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.