BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra lövik le az ukrán gépeket az oroszok

Kilenc repülőgép harcképtelenné tételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium, köztük öt Szu-27-es gépét.

Megsemmisített öt Szu-27-es repülőgépet az ukrajnai Poltava megyében lévő mirhorodi reptérre Iszkander rakétákkal végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg, további kettőt pedig ugyanott, ugyancsak a földön üzemképtelenné tett, miközben egy MiG-29-est és egy Szu-27-est az orosz légvédelem lőtt le – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. 

Russian Defense Ministry claims having destroyed 5 Su-27 fighter jets of Ukraine
Ukrán repülőgépek az orosz hadsereg célkeresztjében / Fotó: AFP

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 625 repülőgépet veszítettek el. A moszkvai katonai tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben tíz ukrán ellenrohamot vertek vissza, közülük kilencet a donyecki régióban. 

Rengeteg ukrán harci eszköz semmisült meg

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett három tüzérségi és hat tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze-2000-es önjáró, valamint három amerikai M198-as és egy M777-es, továbbá egy brit FH-70-es vontatott tarackot, hat brit Storm Shadow manőverező repülőgépet, egy francia HAMMER irányított légibombát, egy HIMARS-rakétát, valamint 81 drónt, köztük egy török Bayraktar TB2-est. 

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek mintegy 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. 

Igor Kimakovszkij, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója a Pervij Kanal orosz állami televíziónak kijelentette, hogy a régió területének több mint 40 százaléka még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll. 

Herszont támadták az oroszok

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében három különböző településen egy civil életét vesztette, kettő pedig megsebesült. 

Egy moszkvai bíróság kedden – távollétében – elrendelte Volodimir Hrojszman volt ukrán miniszterelnök és Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter előzetes letartóztatását. Korábban Moszkva mindkét volt tisztségviselő ellen elfogatóparancsot adott ki. 

Moszkva a bíróságon is lecsap

Egy szentpétervári bíróság szélsőségesnek nyilvánította Alekszandr Nyevzorov újságírót és feleségét, Ligyija Nyevzorovát, és betiltotta tevékenységüket. A testület a házaspár Oroszországban lévő vagyonát állami jövedelemmé minősítette. Az ítélet megfellebbezhető. 

Nyevzorovot egy moszkvai bíróság tavaly februárban távollétében nyolcévi szabadságvesztésre ítélte az orosz hadseregről szóló dezinformációk terjesztéséért, az orosz belügyminisztérium pedig körözési listára tette. A felesége szerint Nyevzorov Izraelbe távozott. 

Az újságírót pénzbírsággal sújtották a külföldi ügynökökre vonatkozó előírások megszegése címén, valamint amiatt, hogy az amerikai Szabadság Rádiónak nyilatkozva „gyűlöletet keltett Oroszország és Fehéroroszország polgárai ellen”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.