BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szánalmas, kisstílű látványosság" – Németországban is kiverte a biztosítékot Von der Leyen bojkottfelhívása

Németországban sem nézi mindenki jó szemmel Von der Leyen bojkottfelhívását a soros magyar elnökséggel kapcsolatban. A Német–Magyar Társaság elnöke, Gerhard Papke nemcsak ellenezte a kérést, hanem egyenesen „szánalmas látványnak” nevezte.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a magyar tanácsi elnökség bojkottjára való felhívását nemcsak Magyarországról, hanem Németországból is bírálják – számol be róla a Die Welt.

European Union flags waiving in front of Berlaymont building of the European Commission
„Szánalmas, kisstílű látványosság” – Németországban is kiverte a biztosítékot Von der Leyen bojkottfelhívása / Fotó: Getty Images

Mivel Brüsszelnek nem tetszenek Orbán külföldi útjai, Magyarországot bojkottálják: micsoda szánalmas, kisstílű látványosság az EU részéről – Európa kárára!

– írja Gerhard Papke, a Németországi Német–Magyar Társaság elnöke, az FDP volt parlamenti frakcióvezetője és a tartományi parlament alelnöke Észak-Rajna–Vesztfáliában. A politikus ezzel arra reagált, hogy Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke bojkottot rendelt el, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagy port kavart moszkvai útja miatt. 

Ez azt jelenti, hogy a jövőbeli informális miniszteri találkozókon nem biztosok, hanem csak magas rangú tisztségviselők vehetnek részt a jelenlegi magyarországi EU-elnökség vezetésével.

Ráadásul a bizottság emellett lemond a magyar elnökség hagyományos bemutatkozó látogatásáról is. Bóka János európai uniós miniszter szintén felháborodott a döntésen. „Az EU bizottsága nem választhatja ki, hogy mely intézményekkel és miniszterekkel kíván együttműködni. Most már minden bizottsági döntés politikai megfontolásokon alapul?” – írta az X-en.

Von der Leyen döntése azonban egyetértésre is talált. „Ez a válasz helyes. Egyértelmű jelzés a magyar kormánynak: nem ez a helyes út”– mondta David McAllister (CDU), az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a Phoenix televíziós csatornán, majd hozzátette: „Orbán már az első két hétben átlépte a határokat. Hogyan folytatódhat ez?” McAllister utalt Orbánnak a magyar elnökség első 14 napjában tett oroszországi, kínai és Donald Trump volt amerikai elnöki látogatásaira.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.