BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Trump elleni merénylet miatt távozik a titkosszolgálat vezetője

Kimberly Cheatle kedden bejelentette, hogy lemond posztjáról. A titkosszolgálat számára hatalmas kudarc volt a Trump elleni merénylet.

Bár korábban úgy nyilatkozott, hogy marad a helyén, kedden kiderült, hogy hamarosan lemond posztjáról Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat igazgatója. Cheatle a Donald Trump elleni merényletkísérlet során elkövetett sorozatos hibák miatt került a kritikák kereszttüzébe, és a képviselőház bizottsági meghallgatása után döntött úgy, hogy távozik – írta meg a BBC.

Secret Service director Kimberly Cheatle appears before House Committee  on Trump assassination attempt
Kimberly Cheatle 2022 óta vezette a titkosszolgálatot, a  Trump elleni merényletbe belebukott / Fotó: AFP

Kimberly Cheatle közel hat órán át tanúskodott hétfőn a képviselőház bizottsága előtt, amikor a Donald Trump elleni merényletről kérdezték. A titkosszolgálat vezetője vállalta a felelősséget a biztonsági mulasztásokért, és elismerte, hogy az incidens évtizedek óta a legjelentősebb kudarca volt a szolgálatoknak. Ennek ellenére sem a képviselők, sem a nyilvánosság nem volt elégedett Cheatle válaszaival és beszámolójával.

Cheatle, aki 2022 szeptembere óta áll a titkosszolgálatok élén, és mindössze a második női igazgató az amerikai titkosszolgálatok történetében. Azt a ritka politikai bravúrt sikerült elérnie, hogy valamiben egyetértés alakult ki a demokraták és republikánusok között: mindkét oldal alkalmatlannak tartja őt erre a pozícióra.

A tengerentúli politikusok már reagáltak is a titkosszolgálati vezető bejelentésére. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy a lemondás már időszerű volt. Joe Biden közleményében annyit írt, hogy hálás Cheatle-nek a több évtizedes közszolgálatért, és reméli, hogy sikerül teljes körűen kivizsgálni a Trump elleni merénylet körülményeit. Az elnök hozzátette, hogy hamarosan kinevezi Cheatle utódját.

Kiszúrták, de szem elől tévesztették Trump merénylőjét a titkosszolgálatok

Thomas Matthew Crooksot többen is látták a helyszínen. Az is kiderült, hogy mit találtak a Donald Trump ellen merényletet megkísérő férfi laptopján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.