BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszúrták, de szem elől tévesztették Trump merénylőjét a titkosszolgálatok

Thomas Matthew Crooksot többen is látták a helyszínen. Az is kiderült, hogy mit találtak a Donald Trump ellen merényletet megkísérő férfi laptopján.

Egyre több információ lát napvilágot a Donald Trump volt amerikai elnök ellen merényletet megkísérlő 20 éves fiatalemberről. Thomas Matthew Crooks, aki szombaton a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá a republikánus elnökjelöltre, korábban az egyik játékplatformon azt írta, hogy „július 13-án lesz a premierem” – írja  Newsweek.

Crooks, Trump
Thomas Matthew Crooks megpróbált végezni Donald Trumppal / Fotó: AFP

Az amerikai szenátorok szerdán kapták tájékoztatást arról, hogy Crooks a Steam oldalán tették közzé posztját, hozzátéve, hogy „Figyeljétek, hogyan alakul”.

A nyomozók nem csak ezt találták, amikor átnézték Crooks laptopját. A merényletet követően lelőtt elkövető keresési előzményei alapján Donald Trampra, Joe Biden elnökre, a Demokrata Nemzeti Konvencióra és a július 13-i Trump-kampánygyűlésre is többször rákeresett.

„A nyomozók nem találtak bizonyítékot egy konkrét ideológiára sem, ami mentén cselekedett volna. Az FBI szerint figyelemre méltó, hogy a kihallgatások során senki sem számolt be arról, hogy Crooks valaha is politikáról beszélgetett volna vele” – írta az X közösségi oldalon (korábbi Twitter) Jacqui Heinrich, a Fox News Fehér Házi tudósítója.

A szenátoroknak azt is elmondták, hogy Crooksot egy órával a lövöldözés kezdete előtt lehetséges fenyegetésként azonosították. A merénylet előtt mintegy 40 perccel látták a távolságmérővel, és körülbelül 20 perccel előtte ismét feltűnt, ahogy a távolságmérőn keresztül nézelődik. Nem meglepő, hogy ezek az információk sokaknál átlépték az ingerküszöböt.

Az eligazítás 100 százalékban arról szólt, hogy védték a saját hátsójukat. Egy órával a lövöldözés előtt azonosították, hogy gyanús volt. Volt nála távolságmérő és egy hátizsák. A titkosszolgálat pedig szem elől tévesztette. És senki sem vállalta a felelősséget. A titkosszolgálat vezetőjének mennie kell...

– nyilatkozta felháborodottan John Barrasso republikánus szenátor az X-en.

Nem ő az egyetlen, aki a titkosszolgálat igazgatójának, Kimberly Cheatle-nek a lemondását követeli. Republikánusok egy csoportja szerdán is felvetette ezt a lehetőséget. A Kongresszus Felügyeleti és Felelősségi Bizottsága idézést adott ki, amelyben kötelezte Cheatlet, hogy jelenjen meg a Donald Trump elleni merényletkísérlettel kapcsolatos első kongresszusi meghallgatáson, amelyre július 22-én hétfőn kerül sor.

Trump választási győzelmére már bitcoinban és etherben is lehet fogadni

A kriptopiac a republikánus jelölt sikerében bízik, aki pedig bátor, az az opciós piacon is megteheti tétjeit. Trump győzelmi esélyei egyébként elsöprők az elemzők szerint.

Cheatle, aki 2022 szeptembere óta áll a titkosszolgálatok élén, úgy nyilatkozott, hogy a lövöldözés elfogadhatatlan volt, és ilyesminek nem szabadna megismétlődnie, azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nem mond le posztjáról.

„A felelősség nálam áll meg. Én vagyok a titkosszolgálat igazgatója, és nekem kell gondoskodnom arról, hogy elvégezzük az ilyenkor szükséges vizsgálatot, és ehhez a kellő forrásokat biztosítsuk” – jelentette ki Chatle, aki mindössze a második női igazgató az amerikai titkosszolgálatok történetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.