BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Fried,Insects,On,The,Streets,Of,Khao,San,Road,In

Tudja, hová kell mennie, ha rovart akar enni?

Szingapúrban is étlapra kerültek az ízeltlábúak. Divat lett a rovarevés.

Szingapúr – a héten emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítottak 16-féle rovart, és az élelmiszer-biztonsági hivatal (Singapore Food Agency – SFA) engedélye azonnali hatállyal életbe is lépett, így lehetséges a rovarevés a városállamban.

rovarevés
Szingapúrban divat lett a rovarevés  / Fotó: Shutterstock

A listán szereplő rovarokat ezentúl lehet importálni emberi és állati fogyasztás céljára is, és több helyi étterem és kiskereskedő már el is kezdte tervezgetni a beszerzésüket és felvételüket az étlapra.

Közéjük tartozik a CNBC beszámolója szerint a fenntarthatóságra összpontosító Gastrobar Fuga és az Insectyumz, amelyek több más létesítménnyel együtt üdvözölték a döntést és alig várják, hogy „izgalmas rovarfogásokat” kínáljanak a vendégeiknek. A mostantól Szingapúrban ehető rovarok listája: 

  • nyugati és európai mézelő méh,
  • selyemlepke és selyemmoly,
  • kis viaszmoly,
  • nagy viaszmoly,
  • szarvasbogárlárva,
  • szkarabeuszlárva,
  • közönséges lisztbogár,
  • sötétbogár,
  • gyászbogárlárva,
  • szöcske,
  • sivatagi vándorsáska,
  • afrikai vándorsáska,
  • fekete, mezei és kétfoltú tücsök,
  • közönséges tücsök,
  • trópusi házi tücsök,
  • házi tücsök.

A szingapúri élelmiszer-ügynökség elismerte, hogy az ország rovaripara még csak „születőben van”, de új élelmiszerforrást jelentenek, de a behozataluknál az elsődleges szempont a biztonság garantálása.

Az emberi étkezésre szánt rovarokat nem szabad a vadonból begyűjteni,

azokat szabályozott körülmények között, engedélyezett létesítményekben kell tenyészteni. A hivatal hangsúlyozta azt is, hogy mivel jelenleg nincsenek nemzetközi szabványok, olyan országok és régiók tapasztalataira alapozta a döntésé, amelyek már engedélyezik bizonyos rovarok fogyasztását, és erről hivatalos adatok állnak rendelkezésre.

Rovarevés: a FAO is támogatja

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy ideje már népszerűsíti a rovarokat alternatív fehérjeforrásként, mert a tenyésztésük fenntarthatóbb és kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a hagyományos állattenyésztés.

Food,Insects:,Man,Eating,Cricket,Insect,On,Chopsticks.,Crickets,Deep-fried
A rovar fenntartható és egészséges fehérjeforrás / Fotó: Shutterstock

„Az ehető rovarok kiváló minőségű fehérjét, vitaminokat és aminosavakat tartalmaznak az ember számára” – közölte a FAO, hozzátéve, hogy a rovaroknak kevesebb takarmányra van szükségük, mint a juhoknak vagy a szarvasmarháknak ahhoz, hogy azonos mennyiségű fehérjét termeljenek.

Az SFA megjegyezte, hogy más országok 

már engedélyezik a rovarok fogyasztását, köztük Ausztrália, Dél-Korea, Thaiföld és az Európai Unió

– bár utóbbival nem mindenki ért egyet. A legnagyobb olasz agrár-érdekvédelmi szervezet, a Coldiretti szerint a rovarok élelmiszeripari célú forgalmazása az új élelmiszerekről szóló uniós rendelet alapján mindenekelőtt azért kérdéses, mert távol áll az európai és legfőképpen az olasz étkezési szokásoktól. A szervezet ezért határozottan támogatja a rovarliszt élelmiszerekben való jelenlétének feltüntetésére vonatkozó szabályokat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.