BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrainian soldiers survey devastation amid Russia-Ukraine war in Ukraine's Orichiv
Az orosz hadsereg súlyos károkat okozott az ukrán ellenségnek

Újabb ukrán falut foglaltak el az oroszok

Több tucat alkalommal összecsapott az ukrán és az orosz hadsereg az elmúlt napokban. Moszkva szerint súlyos károkat okoztak az ukránoknak és több helyen előrenyomultak.

Elfoglalták az orosz fegyveres erők a donyecki régióban található Jurjivka ukrán települést. Az elmúlt héten Ukrajnában hatból öt frontszakaszon előrenyomultak és 82 ellenrohamot visszavertek az orosz védelmi minisztérium közlése szerint.

Ukrainian soldiers survey devastation amid Russia-Ukraine war in Ukraine's Orichiv
Az orosz hadsereg súlyos károkat okozott az ukrán ellenségnek
Az orosz hadsereg súlyos károkat okozott az ukrán ellenségnek / Fotó: Anadolu via AFP

Az orosz hadsereg súlyos károkat okozott az ukrán ellenségnek

A tárca beszámolt arról, hogy az orosz hadsereg július 13-a és 19-e között 11 csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán légibázisokra, a hadiipart támogató energetikai létesítményekre, valamint légvédelmi és elektronikai hadviselési berendezéseire. Ukrán alakulatok állomáshelyeit, fegyvert és hadfelszerelést szállító vasúti szerelvényeket és lőszerraktárakat is értek csapások.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek az elmúlt héten több mint 13 ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harcokban, 19 ukrán katona pedig megadta magát.

A minisztérium az ebben az időszakban megsemmisített ukrán katonai célpontok, haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között 66 lőszerraktárt, a rádióelektronikai harc 31 állomását, három MiG–29-es repülőgépet – ezzel 630-ra nőtt a háború kezdete óta az ukrán fél által elveszített repülőgépek száma –, tíz harckocsit, 36 páncélozott harcjárművet, nyolc amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, tíz francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS sorozatvetők 44 rakétáját, továbbá 305 drónt – közülük 94-et Oroszország nyugati régióinak légterében – és tíz személyzet nélküli hajót.

Több helyen támadott az ukrán hadsereg is

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A luhanszki régióban lévő Kreminnában egy kazettás lövedékekkel végrehajtott csapás következtében hat civil megsebesült, majd a megismételt csapásban a város rendőrfőnöke is, aki helyszínelni szállt ki.

A „Donyecki Népköztársaság” hatóságai közölték a TASZSZ hírügynökséggel, hogy Toreck (Dzserszinszk) városnak a visszavonult ukrán erők által elhagyott részén a pincékben többtucatnyi meggyilkolt civil holttestére bukkantak. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

Volt KGB-s hírszerző került fel Moszkva külföldi ügynökök listájára

Az orosz igazságügyi minisztérium pénteken külföldi ügynöknek nyilvánította Jurij Svecet, az egykori szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) volt hírszerzőjét, aki a tárca szerint ellenezte az Ukrajna elleni háborút, rágalmakat terjesztett az orosz hadseregről. Ugyanezt a minősítést kapta Jevgenyij Kiszin zongoraművész, aki pénzt gyűjtött az ukrán hadsereg támogatására, Dmitrij Cibirjov, Alekszej Navalnij néhai ellenzéki politikus volt szaratovi koordinátora, és Grigorij Mihnov-Vajtenko szentpétervári lelkész is.

Harkivnál is előretört az orosz hadsereg

Vovcsanszk városban lakóházakat foglaltak el az oroszok. A donyecki front után az ukrán erők látszólag Harkivnál is megfutamodtak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.