BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új brit kormány szembemegy a többséggel: folytatja a gázaiakat segítő szervezet támogatását

A nemzetközi közösség abbahagyta a gázai palesztinokat segítő UNWRA finanszírozását, mivel egyes vádak szerint a szervezet segítette a Hamászt az Izrael elleni támadásban. Az új brit kormány most közölte, hogy a gázai helyzet elfogadhatatlan, ezért újra elkezdik pénzelni az ENSZ-hez tartozó szervezetet.

A brit kormány pénteken bejelentette, hogy újraindítja a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) finanszírozását. Az UNRWA-nak nyújtott nemzetközi támogatás felfüggesztésének előzményeként az izraeli kormány azzal vádolta az ENSZ-ügynökség 12 tagját, hogy részesei voltak a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet Izrael ellen elkövetett tavaly októberi terrortámadásának, amelyben 1200-an meghaltak, több mint háromezren megsérültek.

Gaza families live under difficult conditions in a UN school damaged in Israeli attacks
A britek újra pénzelni fogják az UNWRA-t / Fotó: Anadolu via AFP

David Lammy brit külügyminiszter az UNRWA újbóli brit finanszírozásának pénteki bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy a Gázai övezetben kialakult katasztrofális helyzetben erkölcsi szükségszerűség a humanitárius segítség, és a segélyszervezetek tudják biztosítani, hogy a brit szállítmányok eljussanak a polgári lakossághoz.

Lammy szerint ebben a tevékenységben az UNRWA „abszolút központi szerepet” tölt be, nincs más olyan szervezet, amely a szükséges mennyiségben be tudná juttatni a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe.

A londoni külügyminisztérium szerint 

az időközben elvégzett független felülvizsgálat nyomán a UNRWA részletes irányítási reformtervet terjesztett elő, amely a munkatársak háttérellenőrzésére is kiterjed.

A brit kormány ennek alapján bízik abban, hogy az UNRWA lépéseket tesz a semlegességi normák lehető legmagasabb szintű érvényesítésére – fogalmaz pénteki ismertetésében a brit külügyi tárca.

A tájékoztatás szerint London első lépésként 21 millió font (9,8 milliárd forint) támogatási összeget szabadít fel az UNRWA számára.

A minisztérium kiemeli, hogy az Európai Unió, valamint Németország, Franciaország, Svédország, Japán és más adományozók már újrakezdték az ENSZ-ügynökség finanszírozását.

Anneliese Dodds, a külügyminisztérium fejlesztési államtitkára pénteki nyilatkozatában „tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak” nevezte a Gázában kialakult helyzetet, és ő is hangsúlyozta, hogy az UNRWA az egyetlen olyan szervezet, amely a szükséges mennyiségben tudja bejuttatni az övezetbe az életmentő segélyszállítmányokat.

Dodds elítélően szólt arról, hogy a gázai konfliktusban az UNRWA csaknem 200 munkatársa vesztette életét.

Itt az UNWRA megsegítője: Szaúd-Arábia negyvenmillió dollárral támogatja a szervezetet

Több állam is felfüggesztette az UNWRA támogatását, miután Izrael azzal vádolta meg a szervezetet, hogy több tagja is részt vett a Hamász támadásában. Szaúd-Arábia most 40 millió dollárral segít az UNWRA tevékenységének finanszírozásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.