BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütközés után lángol két olajtanker Szingapúr partjainál

Az egyik korosodó hajó főként szankcionált olajat szállított, és nem világos, hogy volt-e biztosítása. A forgalom zavartalan a Malaka-szoroson keresztül.

Két olajtanker lobbant lángra Szingapúr partjainál, miután összeütköztek péntek reggel. A szingapúri zászló alatt hajózó Hafnia Nile finomított termékek szállítására lett kialakítva, míg a Ceres I. kőolajat szállít Sao Tomé és Príncipe zászlaja alatt. A dán Hafnia hajózási vállalat szerint a hajók péntek hajnalban ütköztek össze, és a 22 fős legénységet kimenekítették.

olaj
A lángoló olajtanker, a Hafnia Nile / Fotó: AFP

Az ütközés oka egyelőre ismeretlen, de a baleset rávilágít a szankcionált olaj szállításával kapcsolatos veszélyekre. A korosodó Ceres I. Kínából üresen tartott vissza a Malaka-szoroson keresztül, és nem világos, hogy volt-e biztosítása. A Maláj-félszigettől keletre gyakori az árnyékflotta aktivitása a Bloomberg szerint.

A 2001-ben épült Ceres I. idén és tavaly többek között iráni és venezuelai olajat is szállított, miközben mindössze 55 hajó közlekedik Sao Tomé és Príncipe zászlaja alatt a több tízezres globális kereskedelmi flottából.

A baleset után a szingapúri kikötőtől és a tengerészeti hatóságtól is segítséget kértek. 

A közelben tartózkodó RSS Supreme hadihajó a pórul járt tankerek segítségére sietett, ahogy egy katonai helikopter is. A Ceres 40 fős legénységének mindegyik tagjáról tudni, bár közülük több még mindig a hajón küzd a lángokkal. A hajókat pedig sikerült elvontatni a hajózási útvonalakról, így a baleset a navigációt nem érinti a világ egyik legforgalmasabb vízi útjánál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.