BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varsó mérlegeli, hogy lelője-e az ukrán légtérben az orosz rakétákat

Tovább keményedik a lengyel álláspont az orosz–ukrán háború kapcsán. Varsó azt fontolgatja, hogy már ukrán légtérben lelője-e a határ felé tartó orosz rakétákat.

Miközben a nyugati szövetségesek növelik a légvédelmi rakétaszállításokat, hogy segítsenek megvédeni az ukrán polgári lakosságot és a kritikus energetikai infrastruktúrát, Varsó már azt mérlegeli, hogy a lengyel légvédelem lelője-e az ukrán városok felé tartó orosz rakétákat – írja a Politico.

NATO Summit In Washington DC Final Day
Sikorski külügyminiszter felvetése eltér a korábbi lengyel állásponttól / Fotó: NurPhoto via AFP

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter pénteken a washingtoni NATO-csúcstalálkozó alkalmával az American Enterprise Institute előtt tartott beszédében elmondta, hogy az – eredetileg Kijev által előterjesztett – javaslatot megfontolják, mivel a lehetőség szerepel a két ország nemrég aláírt védelmi megállapodásában.

Ebben a szakaszban ez még csak egy ötlet. A megállapodásunkban ugyanis az szerepel, hogy megvizsgáljuk ezt az elképzelést

– mondta Sikorski.

Hozzátette, Lengyelországnak joga van lelőni azokat az orosz rakétákat, amelyek a területe felé közelítenek, „feltételezzük, tévedésből”, ám ha csak azután lövik le őket, hogy átlépték a határt, akkor maga a törmelék is kárt okozhat.

Az ukránok nem bánnák, ha ilyen esetben már az ő légterük felett beavatkoznánk. Szerintem pedig ez önvédelem lenne, de tényleg még csak vizsgáljuk az ötletet 

– mondta Sikorski.

A külügyminiszter kijelentése eltérést jelent Varsó korábbi álláspontjától a kérdésben. Wladysław Kosiniak-Kamysz, az ország miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere a hét elején a Lengyel Rádiónak azt mondta, hogy ehhez a lépéshez a NATO-szövetségesek jóváhagyására lenne szükség, mivel sokan félnek az eszkalációtól.

Ha a NATO nem hoz ilyen döntést, akkor Lengyelország nem fogja egyénileg meglépni

– mondta akkor.
Oroszország az utóbbi hetekben sorozatosan csapásokat mért polgári célpontokra, hétfőn az Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza elleni támadás során ketten meghaltak és 16-an megsebesültek.
Az ENSZ megerősítette, hogy a vérengzést nagy valószínűséggel közvetlenül egy orosz rakéta okozta, nem pedig egy lelőtt rakéta zuhant a kórházra, ahogyan azt Moszkva állította. A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indított egy lehetséges háborús bűncselekmény miatt – közölte Kijev pénteken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.