BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitézy Dávid is megszólalt az újraszámlálásról: egy demokráciában ez természetes

Vitézy Dávid is megszólalt az újraszámlálással kapcsolatban. Szerinte egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett ez teljesen természetes. Úgy véli, az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot.

A Nemzeti Választási Bizottságnak ezen a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását a Kúria vasárnapi döntése szerint – emlékeztetett Vitézy Dávid a közösségi oldalán

Vitézy
Vitézy Dávid szerint már hamarabb újra kellett volna számolni a szavazatokat / Fotó: Mediaworks

Ahogy már vasárnap is írta: egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett ez teljesen természetes. Más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már erre, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva – tette hozzá.

Az azonban elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen ebben a folyamatban, hiszen rövid idő alatt nagy számú szavazólapot kell újraszámolni.

 

Vitézy Dávid három pontban foglalta össze a fontos információkat

  1. A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB-delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt – Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2. Minden kerületben egyaránt meg kell arról győződniük a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték őket.
  3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.

Abban bízik, hogy a fenti garanciális feltételek Karácsony Gergely számára is elfogadhatók. A maga részéről természetesen készen áll arra, hogy a fentieket vele közösen is képviselje a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség köztünk Karácsony Gergellyel.

Kéri a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a fentieket tegye lehetővé, és kövessen el mindent annak érdekében, hogy ne férhessen kétség az újraszámlálás tisztaságához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.