BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Dunántúlra csaphat le a zápor augusztus 20-án, de Pest megye is érintett lehet

Sok lesz a napsütés az ünnepen, de az ország bizonyos részeire akár több körben is lecsaphat a zápor. A budapesti tűzijátékra igyekvőknek is figyelniük kell, hiszen érintett lehet Pest megye is. A kormány fokozottan figyel a biztonságra.

Sok napsütés várható a nemzeti ünnepen augusztus 20-án, kedden, csakhogy a HungaroMet videó-előrejelzése szerint – főleg északnyugaton – akár több hullámban is érkezhetnek záporok, zivatarok a délutáni, esti órákban, amikor tűzijátékok, egyéb programok esedékesek.

LB_20230819_ESŐ_0010
zápor zivatar eső
Fotó: Ladóczki Balázs / Mediaworks

A következő másfél napban Magyarország időjárását egy meleg-nedves „szállítószalag” alakítja, amely egy lassú mozgású hidegfront előtt érkezik. Ez kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához.
Már hétfőn este, késő este a Dunántúlon, aztán északon is várhatóan összegyűlnek a felhők. Éjfélig pedig záporok, zivatarok alakulhatnak ki, illetve érkezhetnek dél felől, miközben az Alföldön kisebb erre az esély. Hajnalra a hőségtől szenvedők számára kellemes hűvösség érkezik, többnyire 16–24 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedden napsütés és zápor

Kedden kialakulnak gomoly- és fátyolfelhők az égen, de ezek mellett is sok napsütés lesz az előrejelzés szerint. Főleg északnyugaton söpörhetnek végig hullámokban záporok, zivatarok délután, illetve este. Felhőszakadásra is számíhatunk, sőt jégeső is jöhet, és viharos széllökések.

A kormány fokozottan figyel a biztonságra az augusztus 20-i programok alatt

A szakemberek különösen figyelik az időjárás alakulását is. Az augusztus 20-i ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a programsorozat egésze alatt működik.

Csapadékgócok legnagyobb eséllyel a Dunántúl északnyugati felén, illetve kétharmadán, Pest vármegyében és környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati felén alakulhatnak ki.
A Dunántúli-középhegység középső részén 50 milliméter feletti összcsapadék is lehullhat – ez akár villámárvizekkel is fenyegethet. Késő estére azonban csendesedhet az idő. 
Ahol nem hullik eső, az északias szél ettől függetlenül is megélénkül. A csúcshőmérséklet jellemzően 28–35 Celsius-fok között alakulhat, de a Dél-Alföldön ennél egy-két fokkal melegebb lesz az előrejelzés szerint.

Hatalmas viharok csaptak le a horvát nyaralóövezetekre, és még nincs vége

Splitben és környékén hatalmas károkat okoztak a vasárnap esti viharok. A legnépszerűbb horvát nyaralási helyszíneken fákat csavart ki a szél, és több pince is beázott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.