BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
fogolycsere

Az orosz-ukrán háború 914. napja – fogolycsere idején sem állt le a vérengzés az ukrán fronton

Rakéta-, drón- és tüzérségi támadások érkeztek mindkét oldalról, miközben Zelenszkij orosz területekre akar lőni. Hiába zárult sikerrel a több mint száz fős fogolycsere, a front többi részén ez sem csöndesítette el a fegyvereket.

Szombaton Ukrajna és Oroszország egy 115 fős fogolycserét hajtott végre az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével, azonban a két ország hadserege egy nappal később ugyanúgy egymás torkának van feszülve, mintha mi se történt volna.

fogolycsere
A szombati fogolycsere után változatlan lendülettel folytatódik a háború / Fotó: AFP

A kijevi parancsnokság jelentése szerint Oroszország az éjszaka folyamán több rakétát és drónt indított Észak- és Kelet-Ukrajna egyes részei ellen, ám az ukrán védelmi rendszerek a fegyverek nagy részét megsemmisítették, mielőtt azok elérhették volna célpontjukat. A támadások célpontjai Ukrajna Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Donyeck régiói voltak.

Az ukrán ellentámadás a belgorodi Rakitnoje városban cserébe öt civil halálát okozta, egy tucat ember pedig megsebesült 

– nyilatkozta vasárnap az Al Jazeera-nak Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. Hozzátette, hogy az áldozatok között három gyermek is van.

A kelet-ukrajnai Kramatorszk városában egy szálloda elleni éjszakai orosz támadásban két újságíró megsebesült, egy harmadik eltűnt. Vadym Filashkin, a donyecki regionális kormány vezetője elmondta, hogy az újságírók brit, amerikai és ukrán állampolgárok voltak, és hogy keresési művelet van folyamatban. A Reuters közölte, hogy kramatorszki csapatának egy tagja eltűnt, két másik pedig kórházba került a Hotel Sapphire szállodát ért támadás után, ahol a hírügynökség hatfős stábja tartózkodott.

Szombaton Ukrajna közölte, hogy öt ember meghalt egy orosz támadásban, amelyet Donyeckben, a frontvonal közelében fekvő Kosztyantyinivka város egyik lakónegyede ellen intéztek.

A fogolycsere sem csökkentett a vezetők vérszomján

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy további tüzérségi fegyvereket küldött a kurszki régióba, ahol a hadsereg keményen harcol a határt augusztus 6-án áttörő több ezer ukrán katona ellen.

Volodimir Zelenszkij elnök szombaton azt mondta, hogy egy újonnan kifejlesztett ukrán „drónrakéta”, a Paljanyica vissza fogja vinni a háborút Oroszországba, miközben az orosz Vlagyimir Putyint „a Vörös tér beteg öregemberének” nevezte. Zelenszkij egy függetlenség napi videóbeszédben beszélt, amelyben azt is mondta, hogy Oroszország „el akarta pusztítani” Ukrajnát, ezért ők sem riadnak vissza semmitől.

Az ukrán elnök ráadásul ismét engedélyt kért nyugati szövetségeseitől arra, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat használhasson Oroszországon belüli célpontok megsemmisítésére, abban a hitben, hogy ez a hadsereg kivonására kényszerítheti Moszkvát.

Volodimir Zelenszkij aláírta az Ukrán Ortodox Egyház betiltását

Ukrajna betiltja az Ukrán Ortodox Egyházat, amelyet Moszkva kánoniként elismert.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.