BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Flag,Of,Chechen,Republic,Of,Ichkeria,On,Military,Uniforms.,Flag

Egyre több csecsen harcol Ukrajnában

Ukrajna első blikkre fuldoklik a nyugati donoroktól, államoktól kapott pénzben. Igaz, ennek egy tekintélyes része az amerikai, európai hadiipari vállalatok számláján landol bevételként, a Kijevnek szállított fegyverek, eszközök hadianyag fejében.

A jóváhagyott, legalább 61 plusz 50 milliárd euró (valamivel több dollár) nemcsak 2024-re hanem 2025 elejéig bőven fedezi a kijevi kormány kiadásait. Hogy azután mi lesz, az kérdéses. Sok tényező befolyásolja. Például Oroszország szándékai. Putyin elnök minapi azerbajdzsáni útját részletesen elemezték, célja nyilvánvalóan a dél-kaukázusi térség stabilizálása lehetett. De mit akart a visszaúton Oroszország elnöke csecsenföldi látogatásával demonstrálni?

War crisis continues in Mariupol, Ukraine - 18 Apr 2022
A háború töretlenül folyik / Fotó: Northfoto

Rejtély, és moszkvai katonai körökben nemtetszést váltott ki az ukrajnai háború „elcsecsenesítése”. 

Míg korábban a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tábornok tartotta a tájékoztatók többségét, újabban szinte kizárólag a csecsen származású Apti Alaugyinov vezérőrnagy, a vitatott szerepű csecsen Ahmat szpecnaz parancsnoka –

aki április óta a moszkvai védelmi minisztérium politikai igazgatóságának helyettes vezetője – tájékoztatja a sajtót az ukrajnai fejleményekről. A folyamatot összefüggésbe hozzák az új védelmi miniszter, Andrej Belouszov kinevezésével is. A rejtélyekhez sorolják a Putyin-rokon Anna Civiljeva védelmi minisztériumiminiszter-helyettes államtitkárrá való előléptetését is.

Ukrán kormánypárti, oroszországi ellenzéki fórumok, bloggerek megemlítik, hogy a kurszki betörés idején az Ahmat volt megbízva a régió határvédelmével, de állítólag kudarcot vallott. Emiatt is terjesztik, hogy „TikTok-szpecnazról” van szó, amely inkább a propagandavonalon, semmint a harctéren jeleskedik – írja a Lettországban megjelenő orosz ellenzéki portál, a Meduza.

Vajon mit akarhatnak az ukránok és a több ellentmondásos lépést tevő Putyin? – teszi fel a kérdést Timothy Ash, a térség egyik legjobb nyugati ismerője. Ukrajna taktikája változik, a kurszki betöréssel Zelenszkij nemcsak az oroszországi „vörös vonalakat”, hanem az amerikai feltételeket (a szállított fegyverek bevethetőségi korlátozásait) is teszteli. A másik elem: az ukrán vezetés a hosszú távú tervezés helyett az „addig üsd a vasat, amíg meleg” taktikát alkalmazhatja.

Kijev köldökzsinóron

Tegyük hozzá, hogy ennek oka a sok bizonytalansági tényező, amely Kijev nemzetközi támogatását befolyásolja. Márpedig ha kimaradnak a rendszeres nyugati szállítások, az ukránok pillanatokon belül nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. És 

Kijevben sem nagyon értik Moszkva taktikáját, tartanak tőle, hogy Putyin a Donbászban akarja megroppantani az ukrán hadsereg gerincét, 

és előidézni azt a helyzetet, amikor a Kurszk nagymegye egy részét elfoglaló ukrán kontingensnek már nem lesz hová visszavonulnia.  

Flag,Of,Chechen,Republic,Of,Ichkeria,On,Military,Uniforms.,Flag
Egyre több csecsen harcol / Fotó: Shutterstock

Ami az ukrán rejtély „nagypolitikai” oldalát illeti, itt meghatározó lehet az idei novemberi amerikai elnökválasztás eredménye. Bármelyik jelölt győz, az Ukrajnának folyósított támogatás – vagy annak megszüntetése – nem vehető automatikusnak. Ehhez figyelembe kell venni, hogy az USA-ban a választók számára 

  1. nem a külpolitika, hanem a gazdaság számít prioritásnak. Tehát a jövendőbeli elnöknek erre kell összpontosítania, ha nyerni akar.
  2. Gyakorlatilag kétpárti egyetértés van, hogy a legfontosabb a külpiacok szempontjából is kulcsfontosságú Kínával való viszony. Amerika a területi (a Csendes-óceán nyugati, Kínával határos térsége, Tajvan), a világpiaci kérdéseket kell, hogy tisztázza. Ezektől amerikai emberek millióinak munkahelye függ. 
  3. A bennünket elsősorban érdeklő Ukrajna a kínai–amerikai csendes-óceáni szembenállás, valamint az izraeli–palesztin konfliktus után legfeljebb a harmadik helyen szerepel. És ez Donald Trump esetleges újabb elnöki négy éve, de akár Kamala Harris választási győzelme esetén sem változik. 
  4. A magára maradó Európa az Ukrajna-támogatásban, ha Németország kifarol a támogatók sorából, még nehezebb helyzetbe kerül. Berlinben a kormánykoalíció egyre gyatrábban szerepel, Németország gazdasága pedig nem talál magára.

A nyugati Ukrajna-támogatók listája (a 2022. január 22-től 2024. június 30-ig terjedő időszak) a kieli Világgazdasági Intézet (IfW) Ukrajna-trackerje alapján, az adatok euróban (EUR) szerepelnek. A főbb megállapítások: 

  • Az USA vezeti a kétoldalú támogatások listáját 75,1 milliárd euróval. Ebből 51,6 milliárd euró a katonai segítségnyújtás,
  • második 14,7 milliárd euróval Németország,
  • a harmadik-negyedik-ötödik a segélyezők listáján Nagy-Britannia (13,1 milliárd), Japán (9,1 milliárd) és Kanada (7,2 milliárd).
    Ami Európa egészét illeti – amelybe az EU 27 tagja mellett beleszámítják Nagy Britanniát, Norvégiát, Izlandot és Svájcot – ez a földrajzi egység a legnagyobb „polgári” Ukrajna-támogató valamivel több, mint 110 milliárd euróval. Ennek nagyjából a fele tartható katonai célúnak. Ami a katonai, hadianyagok biztosítását illeti, az USA elsőbbsége vitathatatlan. 
    Ukrajna villámgyorsan kihasználta a 2024 nyarán felgyorsult nyugati hadianyag-szállításokat. Mint a közölt fotókból kiderül,

 a Kurszki terület elleni támadásban vadonatúj nyugati páncélosokat vetettek be, 

és a területen lévő hidak lerombolásánál kombinált technikát alkalmaztak: a hagyományos repeszromboló, robbanófejes, feltehetően irányított HIMARS-rakétákkal párhuzamosan a nyugati világ egy részében tiltott kazettás lőszereket is alkalmaztak a hidak körzetében lévő oroszországi élőerő ellen. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.