BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsúszott a lengyelek kezéből az Északi Áramlat feltételezett felrobbantója, Volodimir Z.

Hiába a német elfogatóparancs, a lengyelek nem tartóztatták le az ukrán búvároktatót. A gyanú szerint a Lengyelországban élő férfi részt vett az Északi Áramlat elleni szabotázsban két évvel ezelőtt. Varsó korábban azt közölte, hogy nincs elég bizonyíték a letartóztatás elrendelésére. Most az is kiderült, hogy az ukrán férfi elmenekült az országból, vissza Ukrajnába.

A lengyel rendőrök nem tartóztatták le azt az ukrán búvároktatót, aki a gyanú szerint részt vett az Északi Áramlat felrobbantásában. A férfi ellen Németország adott ki elfogatóparancsot, illetve felszólította Varsót, hogy adja ki a gyanúsítottat. Tudni lehetett, hogy az ukrán búvároktató Lengyelországban él.

Északi Áramlat
Az Északi Áramlat elleni támadás egyik feltételezett elkövetője Lengyelországból Ukrajnába menekült / Fotó: AFP

A lengyel ügyészség közölte, hogy nem tartóztatták le a gyanúsítottat, mivel július elején elmenekült az országból. A lengyelek szerint a férfi visszatért Ukrajnába 

– erről a Radio Free Europe írt.

Augusztus 14-én szólította fel Berlin Lengyelországot a férfi elfogására és kiadására, mivel bizonyítékot találtak rá, hogy a búvároktató részt vett az Északi Áramlat elleni szabotázsban. Az Európát földgázzal ellátó vezetéket két éve robbantották fel.

Lengyelország korábban is akadályozta az Északi Áramlat körüli nyomozást

Ahogy arról a Világgazdaság korábban írt, a lengyel hatóságok fontos bizonyítékokat rejtettek el az európai nyomozók elől az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban. A nyomozók megjegyezték, hogy 

a lengyeleknek rendkívül sokáig tartott, hogy válaszoljanak a megkeresésekre, és kulcsfontosságú bizonyítékokat hallgattak el a szabotőrök állítólagos országszerte történt mozgásáról. 

Ez a folyamat megnehezíti azon régóta fennálló feltételezésük bizonyítását, hogy a támadást Lengyelországon keresztül, Ukrajna területéről hajtották végre.

A német nyomozók az említett búvár mellett még egy ukrán férfit és egy nőt azonosítottak, akik a gyanú szerint részt vettek a szabotázsban. Ellenük egyelőre nem adtak ki elfogatóparancsot.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.