BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hamarosan elindul a kurszki ellenoffenzíva

Véres csata várható Kurszknál, ugyanis Putyin nem hagyhatja szó nélkül, hogy betörtek Oroszországba, de Zelenszkij sem adja fel kiépített állásait.

Kemény harcok várhatóak az Ukrajna által elfoglalt terület visszafoglalásáért,  az orosz erőknek arra kell felkészülniük, hogy az ukránok mindenképpen tartani fogják a megszerzett területeket David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese szerint, aki egy nemzetbiztonsági konferencián azt mondta: még nem látjuk az igazi jelentőségét annak, hogy az ukrán erők miért foglaltak el egy 777 négyzetkilométeres területet Oroszországban. 

Már most is kemény harcok folynak Kurszknál  / Fotó: AFP

Az ukrán erők augusztus elején törtek be az orosz területekre, az offenzíva azóta is folytatódik. Noha Kijev többször kinyilatkoztatta, hogy nem áll szándékában annektálni a területeket, az ukrán csapatok mégis védelmi vonalakat építettek ki, és úgy tűnik, a „a terület egy részét egy ideig” mégiscsak szándékukban áll megtartani – mondta Cohen.

Foghatja a fejét Putyin

Az orosz elnök bizonyosan ellentámadásba lendül, de nehéz küzdelem lesz a terület visszaszerzése az oroszok számára. Cohen szerint most az 

oroszoknak nem csak azzal kell szembenézniük, hogy az ország belső területén egy új frontvonal nyílt, hanem a saját társadalmukban is feszültséget okoz a kialakult helyzet.   

Egy másik veszély, hogy a sikeren felbuzdulva az ukrán félnek megvan a lehetősége arra, hogy megváltoztassa a konfliktus dinamikáját, jellegét – hívta fel a figyelmet Cohen.  Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy míg Kurszk környéke az ukrán sikerektől hangos, a donyecki régióban az oroszok nyomulnak előre – igaz, nem túl gyorsan.  Itt az oroszok akár Pokrovszkot, a jelentős ukrán logisztikai bázist is elfoglalhatják hamarosan.   
 

Ugyanakkor egyik sem jelent stratégiai szempontból fontos változást az oroszok számára

 – folytatta a CIA vezetője.  


Zelenszkij motivációi

Az ukrán elnök a napokban arról beszélt, hogy a háború végül a tárgyalóasztalok mellett zárul majd le, de Kijevnek erős pozícióba kell kerülnie, és mind Joe Biden amerikai elnöknek, mind két lehetséges utódának béketervet mutat majd be. Ezzel szemben az orosz elnök továbbra is gyökeresen eltérően látja a helyzetet. 

Putyin szerint bármilyen megállapodás alapja csak az lehet, hogy Ukrajna elfogadja a „mostani valóságot”, magyarán a Krím mellett négy déli annektált ukrajnai régió Oroszország tulajdonában marad. Ukrajna azt állítja, hogy több mint 1200 négyzetkilométert tart ellenőrzése alatt a Kurszk régióban. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.