BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
donald trump kamala harris

Gyermekgondozási költségek törhetik meg Kamala Harris kampányát

Az alelnök fogadkozik, hogy megfizethetőbbé teszi a napközit, ám a reformok bevezetésénél akadályokba ütközhet. A kampányüzeneteken kívül azonban Kamala Harris nem rendelkezik valódi családtámogatási programmal, ami megtörheti a demokrata jelölt lendületét.

Az amerikai családokat az elmúlt négy évben a gyermekgondozás brutális drágulása nyomorította meg, Kamala Harris demokrata elnökjelölt azonban orvosságot ígért erre a problémára. Valójában azonban a programja néhány látszatintézkedésen és félmegoldáson kívül nem tartalmaz semmit, ez pedig novemberig komoly gondokat okozhat Donald Trump ellenfelének – írta a Financial Times.

donald trump kamala harris
A gyermekgondozáson áll vagy bukik Kamala Harris választási kampánya / Fotó: AFP

Magas üzemanyag- és élelmiszerárak, költséges egészségügy, költséges magániskolák, kevés támogatás – hiába a világ leggazdagabb országa, az Egyesült Államokban arcpirítóan drága a gyermekvállalás és -nevelés, így nem lenne meglepő, ha ez a közelgő amerikai elnökválasztás egyik meghatározó témája lenne.

Eddig azonban a demokraták és a republikánusok sem tűzték zászlójukra a megfizethető gyermekgondozást, annak ellenére, hogy ezzel rengeteg bizonytalan szavazót csábíthatnának a saját oldalukra.

  • Harris adókedvezményeket javasolt a gyermekes családoknak, illetve lakástámogatási hiteltámogatást is ígért;
  • ezzel szemben Trump egy általános adócsökkentéssel oldaná meg a problémát, amelynek előnyeit egy múlt heti interjúban is kifejtette a családok számára.

A szűkszavúság a republikánusoknak segít, Harris számára azonban halálos ítélet lehet: az általa bejelentett „gondoskodó gazdaság”-program ugyanis értelmét veszíti valódi családtámogatás nélkül.

A demokraták számára ráadásul további kellemetlenséget okoz, hogy Trump és kampánya minden lehetséges alkalommal őket, ám kifejezetten a Biden-kormányt okolta a történelmi infláció és a magas megélhetési költségek miatt. Harris alelnök felelőssége pedig ebben kiemelt szerepet kapott.

A közvélemény-kutatások egyértelműek: a gyermekgondozás olcsóbbá tétele kétpárti téma, és egy valódi program kialakítása bármelyik jelölt számára garantálhatná a győzelmet.

Csak óvatosan a közvélemény-kutatásokkal, Kamala Harris nem is áll olyan jól

A 2016-os és a 2020-as elnökválasztásnál is megégették magukat a demokraták. Most, hogy a közvélemény-kutatások szerint Harris erősen felzárkózik Trumphoz, sőt egyes kutatások szerint vezet is, indokolt az óvatosság a pollokkal kapcsolatban.

A First Five Years Fund nemrégiben végzett felmérése szerint a Trump-szavazók 82 százaléka, a demokrata szavazók 96 százaléka szeretné, ha jelöltjük megfizethetőbbé tenné a gyermekgondozást, amely a Child Care Aware of America nonprofit szervezet szerint átlagosan 11 582 dollárba (több mint 4 millió forintba) kerül évente.

Hol van Kamala Harris gazdasági programja?

Az amerikai és a külföldi elemzők is egyetértenek: a gyermekgondozási költségek csökkentése a gazdaságnak is óriási lendületet adna munkavállalók felszabadításával és új állások teremtésével.

A munkaügyi minisztérium tavalyi becslése szerint, ha a gyermekgondozási támogatás olyan bőkezű lenne, mint Németországban vagy Kanadában, további ötmillió amerikai nő léphetne be a munkaerőpiacra, ami évente több mint 775 milliárd dollárnyi gazdasági többlettevékenységet jelentene. Harrisnek megérné erre fókuszálni; kritikusai szerint ugyanis a jelölt nem rendelkezik reális gazdasági programmal.

A krónikus munkaerőhiány és a bürokratikus akadályok megoldása azonban, amelyek az elmúlt 30 évben az infláció kétszeresére emelték a gyermekgondozási költségeket, nehéz lesz.

Az elmúlt években sok gyermekgondozási központ bezárt a munkaerőhiány miatt, és tavaly év végén közel 10 százalékkal kevesebb alkalmazott dolgozott az ágazatban, mint a világjárvány előtt. A bérek pedig továbbra is alacsonyak: a gyermekgondozásban dolgozók 2023 májusában, a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint átlagosan 15,42 dollárt kerestek óránként, szemben az összes többi ágazatban dolgozók 31,48 dollárjával.

A Center for American Progress szerint a nehézkes területrendezési és egyéb szabályok szintén korlátozták a létesítmények építését, így az amerikaiak több mint fele „gyermekgondozási sivatagban” él, azaz olyan területeken, ahol sok gyermek nem fér hozzá a gondozási központokhoz.

Ha Harris nyeri a Fehér Házat, mindezen problémák megoldásához új jogszabályokat kellene elfogadtatnia. Hacsak a demokraták nem nyerik meg novemberben a kongresszust, ez nehéznek bizonyulhat.

Gazdasági katasztrófa lenne Kamala Harris árstopja

A héten bejelentett kampányfogás mégsem segítene az amerikai fogyasztóknak. Az árstop bevezetése ugyanis súlyos kiskereskedelmi problémákhoz, például hiányhoz és más termékek drágulásához is vezethet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.