BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megsarcoltatja a kínai biodízelt az EU

A vámok minden típusú biodízelre vonatkoznak, a döntés értelmében pedig hat hónapra szólnak. A határozat az Európai Bizottság által az európai bioüzemanyag-gyártók panaszai alapján lefolytatott vizsgálat után született.

Az Európai Unió ideiglenes dömpingellenes vámot vezetett be a Kínából származó biodízel behozatalára. A hat hónapra szóló döntés értelmében a tarifák gyártótól függően 12,8 és 36,4 százalék között mozognak. A vámok minden típusú biodízelre vonatkoznak, növényi és állati eredetűek egyaránt, tiszta formában vagy üzemanyag-keverékek részeként.

CHINA-HONG KONG-BIODIESEL FACTORY-UNVEILING CEREMONY (CN), Megsarcoltatja a kínai biodízelt az EU
Megsarcoltatja a kínai biodízelt az EU / Fotó: Xinhua via AFP

A határozat az Európai Bizottság által az európai bioüzemanyag-gyártók panaszai alapján lefolytatott vizsgálat után született. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) támogatta a kínai biodízelre kivetett dömpingellenes vámok bevezetését az európai piac védelme érdekében, egyben szorgalmazta a nyersanyagok eredetének szigorúbb ellenőrzését és az ellátási láncok átláthatóságát, hogy megakadályozzák a szabályok megkerülését.

Nagy a vámvita az EU és Kína között

A július 4-től élő uniós büntetővámokról a végleges döntést novemberig hozzák meg, addig csak adminisztrálják a pluszterhet, fizetni csak akkor kell, ha a vámok életben is maradnak. Így vannak ezzel a kínaiak is, akiknek a főként Franciaországból érkező brandy túl alacsony ára lett gyanús, és amire a Kínai Szeszesital-gyártók Szövetsége hívta fel a kereskedelmi minisztérium illetékeseinek figyelmét, hozzátéve, hogy az importbrandy hirtelen 15,9 százalékos árcsökkentése piacszerzési praktikára utalhat, ezzel a dömpingárral viszont károkat okoztak a becsületesen dolgozó helyi szeszgyártóknak. 

Az EU lakosságának 65 százalékát képviselő 15 tagállam minősített többségének a támogatását kell megnyerni a végleges, valójában azonban csak öt évre szóló egységes és kötelezően alkalmazandó vámteher kivetéséhez.

A bizonytalan országoknak költség-haszon elemzést kell végezniük, értékelve a Kínával való kereskedelmi háború kockázatait is,

hiszen a távol-keleti ország minden fórumon hangsúlyosan jelezte már, hogy széles körű megtorlással reagál majd az EU exportszabályozó lépéseire

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.