BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Wind energy at sunset

Nem csitulnak az indulatok – kampánytémává vált a megújuló energia Németországban

A radikális jobboldali AfD azt ígéri, leállítják a szélenergia-projekteket a keleti tartományokban.

Szinte soha nem látott ütemű népszerűsödést, erősödést tudhat maga mögött a német radikális párt, az AfD, amely továbbra is gőzerővel készül a vasárnapi türingiai és szászországi tartományi választásokra. Győzelmüket minden eszközzel igyekeznek bebiztosítani, most a szélenergiával kapcsolatos diskurzust helyezték kampányuk középpontjába.

Wind energy at sunset
Szélenergia – nemcsak energetikai, hanem kampánytéma is / Fotó: AFP

Összességében szigorítanák a turbinák tervezési szabályait, 

a mostaninál nagyobb arányú energiatároló kapacitás kiépítését írnák elő, és azt is meghatároznák, hogy a szélenergia legfeljebb mekkora arányt képviselhet az energiamixben. 

Ez azonban mind-mind mellékes ahhoz képest, hogy az AfD jelöltjei a közösségi médiát is elárasztják olyan bejegyzéseikkel, amelyek szerint a megújuló energia nagyarányú használata végső soron a fogyasztók energiaszámláit növeli.

Kiélezett konfliktus

Az üzenetek nagy visszhangot váltottak ki a balközép szövetségi kormányból, amelyik következetesen igyekszik csúcsra pörgetni a zöldenergiát, ugyanakkor 

a vidékieknek, akik  semmiképpen sem akarnak többet fizetni az energiáért, sok esetben szimpatikusak az AfD üzenetei. 

Az ellátásbiztonság és az energetika amúgy is beférkőzött a német háztartások mindennapjaiba, emlékezetes, hogy az energiaválság idején Európa legnagyobb gazdasága került a legnehezebb helyzetbe, a lakosság „spórolási versenyeket” tartott közösségi portálokon, és talán Németország volt az egyetlen, ahol  valóban valamivel lejjebb tekerték a radiátorokat 2022 telén.

Borítékolni persze nem lehet a vasárnapi AfD-győzelmet, de tény, hogy a párt 30 százalék körül áll Türingiában és Szászországban, azaz két keleti tartományban.

 Ha nyernek, indul a csiki-csuki, ugyanis a pártok egyaránt elutasítják a közös kormányzást az AfD-vel. Az azonban reális, hogy a párt magas támogatottságának köszönhetően lelassítja a projekteket, és kiélezi a szélenergiáról folyó általános diskurzust – hasonlót már a migráció esetében lehetett látni.

AfD election campaign in Thuringia
A migránsok után a zöldenergiát is elutasítja a radikális jobboldali párt / Fotó: AFP

Inognak a zöldcélok

Azonnal általános lépéseket fogunk tenni azért, hogy ne épüljön több szélturbina itt Szászországban

– mondta Jan Zwerg, az AfD szászországi energiapolitikai szóvivője. Ha ez megvalósul, akkor 

veszélybe kerülnek a általános zöldenergia-célok

Németországban, ugyanis éppen a keleti tartományok azok, amelyek – alacsonyabb népsűrűségük következtében – alkalmas terepet biztosíthatnának a megújulóenergia projektek telepítéséhez. Összességében az AfD egy, a társadalomban már meglévő ellenállást lovagol meg, erősít fel. Ugyanis a gazdasági lassulás közepette a lakosság nem támogatja a zöldenergia terjedéséhez szükséges drága beruházásokat – mondják a szakértők. 
A számok beszédesek: 

  • Németország keleti részén a lakosság csaknem harmada ellenzi a szélenergiát,
  • Nyugat-Németországban vidéki részén ez az arány 17,7 százalék – közölte a IW Koeln Intézet, és  Drezdai Egyetem közös tanulmányban.
  • Az AfD szavazói körében a megújulókat ellenzők részarány 50 százalék körüli.
AfD election campaign in Thuringia
Fotó: AFP

Nem bal, és nem is jobb

Vannak kivételes helyzetek is. Például Chemnitzben a polgárok kifejezetten ellenzik két szélkerék építését, ugyanis az a lakosság szerint csökkenti az ingatlanok értékét és rontja a tájképet. Érdekes módon itt töretlenül nő az AfD népszerűsége. „Ez nem jobb vagy baloldali kérdés. Ez egyszerűen mindegyikőnk életét befolyásolja” – mondta Frank Stuehmer, a polgári kezdeményezés vezetője. Vannak az AfD által támogatott tiltakozásoknak eredményei is: az egyik fejlesztő szóvivője a Reutersnek annyit mondott, immár az határozza meg  a következő beruházáshelyszínét, hogy a környéken mennyire erős az AfD.  

Szászországban és Türingiában összesen mindössze 16 új turbina épült 2023-ban, míg a 16 német tartományban összesen 745 készült el.

Szigor és drágulás a láthatáron

Ha az AfD nyer, akkor átveszik azt a szabályt, ami szerint a szélturbinákat a lakóterületektől a magasságuk tízszeresével megegyező távolságra kell elhelyezni. Emellett a radikális párt szerint 

a megújulók terjedését kísérő átviteli és elosztóhálózatok szükséges bővítése végső soron magasabb fogyasztói áramárakat vonhat maga után. 

A vásárlóerővel kiigazított energiaárak már így is 22 százalékkal magasabbak Németország keleti részén, mint nyugaton, az olló tehát tovább is nyílhat – derül ki a Verivox számításaiból.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.