BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moldova elveszítheti területe egy részét, ha segít Ukrajnának

Oroszország megszállja a Dnyeszter Menti Köztársaságot, ha Chisinau segíti Ukrajnát. Olyan pletykák terjednek, hogy Moldova F–16-os vadászgépeket adna át Kijevnek. Moszkvában erre a hírre behívatták a moldovai ügyvivőt, hogy közöljék, ha Moldova segíti Ukrajnát a háborúban, akkor Oroszország megvédi a Dnyeszter környékén élő orosz lakosságot.

Oroszországban bekérették kedden a külügyminisztériumba Alexandru Chetraru moldovai ügyvivőt a Chisinau által Ukrajnának átadott F–16-os harci gépekről szóló sajtójelentések miatt.

Air Force F-16 fighter jets take part in the annual military parade in commemoration for the Day of the Glories of the Army, a tradition within the Independence Day holidays, at the O'Higgins Park in Santiago, on September 19, 2023. (Photo by Javier TORRES / AFP)
Moldova
Pletykák szerint Moldova F–16-os vadászgépeket adna Ukrajnának, Oroszország ezt nem nézi jó szemmel / Fotó: AFP

Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint Moszkva kifejezte aggodalmát azon orosz és moldovai sajtójelentések miatt, miszerint az Ukrajnának átadott F–16-osokat esetleg Moldova területén állomásoztatják, és onnan indítják bevetésre oroszországi célpontok ellen.

Oroszország felszólította Moldovát, hogy maradjon semleges a konfliktusban, és ne tegyen olyan lépést, amely tovább súlyosbíthatja az ukrajnai válságot,

vagy arról tanúskodna, hogy Chisinau is belekeveredett, esetleg romboló hatása legyen a Dnyeszter melléki helyzetre, minthogy a Dnyeszter Menti Köztársaságban jelentős számú orosz állampolgár él

– írta a külügyminisztérium.

Moszkva kifogásolta a moldovai hadsereg NATO-tagállamokkal közös hadgyakorlatait is.

A chisinaui külügyminisztérium erre reagálva kijelentette: Moldovának nincs olyan terve, hogy Ukrajnának átadott repülőgépeket állomásoztasson.

Moldova nem enged tárolni a területén olyan fegyvereket vagy hadfelszerelést, amelyek már Ukrajna birtokában vannak

– hangsúlyozta a moldovai tárca.

Újabb millió eurós óriáskölcsönt ad az EU Moldovának

A csomag az ország gazdasági stabilizálását segítené elő. Moldova ezzel közelebb kerülhet ahhoz, hogy végre csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.