BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
KONKOLY Zsófia

Ennyi pénzt kapnak az érmekért a paralimpikonok

Van, ahol nem kapnak jutalmat, van, ahol annyit, mint az olimpikonok.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) nem jutalmazza pénzzel a jelenleg is Párizsban zajló játékok érmeseit, azonban az ép sportolókhoz hasonlóan sok ország honorálja anyagilag is a sikert.

KONKOLY Zsófia
Konkoly Zsófia nyerte az első magyar aranyérmet a párizsi paralimpián / Fotó: AFP

A CNBC összeállítása szerint messze Szingapúr a legnagyvonalúbb, 380 ezer amerikai dollárnak megfelelő összeg jár az arany-, 230 ezer az ezüst- és 115 ezer a bronzéremért. (Egy dollár 354,2 forint.)

A második helyen Izrael áll 273 ezer, 192 ezer, illetve 137 ezer dollárral, a harmadik pedig Malajzia 230 ezer, 70 ezer és 23 ezer dollárral. A magyar paralimpikonok sem panaszkodhatnak, a jutalmuk összegét 43 százalékkal, 25, 17,85, illetve 14,25 millió forintra emelte a kormány, és támogatják a paralimpikonok fizikoterápiás kezelését is. Az első magyar érem meg is született, az első versenynapon nyert Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban.

Nem mindenki tesz különbséget

Kanadában, Spanyolországban, Malajziában, Ausztráliában, Izraelben, Dél-Koreában és a vendéglátó Franciaországban nem tesznek különbséget a jutalmazás terén az olimpiai és paralimpiai érmesek között.

Japánban ez csak az ezüst- és a bronzérmesekre igaz, az aranyért viszont az utóbbiak jóval kevesebb pénzt, csak hárommillió jent kapnak, míg az ép sportolók ötmilliót. (Egy japán jen 2,44 forint.)

NAGY Vivien
A paralimpikon érmesek néhol ugyanannyi jutalmat kapnak, mint az olimpikonok / Fotó: AFP

A legnagyobb különbséget Hongkongban és Szingapúrban teszik az olimpikonok és paralimpikonok között.

Bár Hongkongban Tokió óta majdnem a duplájára emelték az utóbbiak jutalmát, az aranyérmes csak 1,5 millió hongkongi dollárt kap, míg olimpikon esetén ez az összeg hatmillió dollár. (Egy hongkongi dollár 45,42 forint.) Hasonló a helyzet a többi érem esetében is.

Kínáról nem tudni

Szingapúrban is csak fele annyi jutalmat kapnak a paralimpiai győztesek, míg a britek még rosszabbul járnak, egyáltalán nem kapnak pénzt az érmekért, csak éves edzésösztöndíjban részesülnek.

Azt nem tudta kideríteni a portál, hogy pontosan mekkora jutalmat kapnak a paralimpia kínai győztesei, mert ez régiótól és eseménytől függ. Pedig 

Kína küldte a legnagyobb, 282 sportolóból álló küldöttséget a párizsi rendezvényre, 

őket Brazília követi 255 sportolóval. A házigazda Franciaországot 237, Magyarországot 39 sportoló képviseli.

A paralimpián részt vevők és a fogyatékkal élő nézők számára külön gondot okoz a tömegközlekedés: a Párizs központjában járó buszok ugyan képesek kerekesszéket szállítani, a kötött pályás közlekedési eszközöknek – metró, villamos és az elővárosi RER-rendszer – azonban csupán a negyedük. A több mint háromszáz metróállomás közül csak 29 közelíthető meg kerekesszékkel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.