BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russian ballistic missile attack on Kyiv
Drón
Krím
Ukrajna
Oroszország
légvédelem

Szakértő: itt az új ukrán stratégia – erői átcsoportosítására kényszerítik Oroszországot a támadással

Érdemi ellentámadásnak semmiképpen sem lehet mondani, hogy ukrán csapatok betörtek az orosz területekre, a figyelemfelkeltésnél mégis nagyobb súlya van a Kurszk környékén történteknek.

Nemzetközi jogilag is elismert orosz területekről van szó, amelyekre nem is tart igény Ukrajna – reagált az Oeconomus Alapítvány igazgatója arra, hogy mintegy ezer ukrán katona áttörte a határt, és benyomult Oroszországba. Anton Bendarzsevszkij szerint nem arról van szó, hogy Kijev igényt tartana ezekre a területekre, és megpróbálná „megvetni ott a lábát”. Az ukrán tervek elsősorban a 2022 óta elveszített donyecki területek visszaszerzéséről szólnak. 

Russian ballistic missile attack on Kyiv
Drón
Krím
Ukrajna
Oroszország
légvédelem
Kijevet is dróntámadás érte / Fotó: AFP


A helyzet megértéséhez azonban látni kell, hogy az eddigiekhez képest– ugyan továbbra is lassan halad – 

felgyorsult az orosz előrenyomulás Donbaszban, köszönhetően az oda átcsoportosított erőknek. 

Az elmúlt héten 4-5 kilométert nyomultak előre az orosz csapatok, ami jelentősen gyorsabb, mint az eddigi, heti pár száz méter

– hangsúlyozta.

Erre válaszolhatott a betöréssel Ukrajna. Sikeresen megtalálták, hogy hol gyenge az orosz védvonal, és ott át is tudtak törni – ez pedig azt üzenheti, hogy Oroszország nem tudja megvédeni a határvonalát, így az erők „visszairányítására” van szükség. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a fronton lelassul az orosz előrenyomulás üteme, 

stratégiai manőverről van tehát szó 

– összegezte a helyzetet a szakértő.  „Időt nyerhetnek”  az ukránok – tette hozzá.

Béketerv helyett ultimátumok

Erődemonstrációra van szüksége Ukrajnának, bármilyen béketárgyalás előtt. 

Nem reális, hogy az elmúlt két és fél évben elfoglalt területeket visszaszerezzék, de a tárgyalási pozícióin javíthat Ukrajna, ha hasonló akciókat indít. Anton Bendarzsevszkij szerint az orosz „békejavaslat” inkább ultimátum, kizárólag orosz érdekeket szolgál, csak Ukrajna teljes legyőzése esetén lehet realitása. A terv ukrán választ követel, be kell bizonyítaniuk, hogy tudnak sikereket elérni. 
Tény, hogy

a mostani orosz előrenyomulási ütemet figyelembe véve 14-15 évre lenne szüksége az orosz csapatoknak ahhoz, hogy a béketervükben vázolt területeket valóban megszerezzék.

Ukrajna egyelőre bírja

Az ukrán társadalomban a háború támogatottsága valamennyit ugyan csökkent, de még mindig 70 százalék feletti, ami igen magas – hangsúlyozta Bendarzsevszkij. Ennek két oka lehet: egyrészt a mostani háború tragikus ugyan, de mégsem mérhető össze a második világháború totalitárius jellegével. Nincsenek szőnyegbombázások, nem halnak meg milliók, viszont Ukrajna nagy részén „működik az élet”. Összességében az Ukrán társadalom valószínűleg megértette: 

nincs más választásuk

– véli a szakértő.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.