BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tűzszünet

Megrekedtek a tűzszüneti tárgyalások Gázában, jövő héten újrakezdik őket

Az amerikai elnök optimista az izraeli háborúval kapcsolatos tárgyalásokkal kapcsolatban. A folyamatban a Hamász nem vesz részt, a tűzszünet egyelőre távolinak tűnik.

Szünetelnek Dohában az izraeli háborúval kapcsolatos tűzszüneti tárgyalások a felek a tervek szerint a jövő héten újra találkoznak, hogy megállapodásra jussanak az Izrael és a Hamász közötti harcok befejezéséről és a megmaradt túszok kiszabadításáról – tudósít a Reuters.

tűzszünet
Izraeliek tüntetnek a tűzszünet mellett Tel-Avivban / Fotó: NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös nyilatkozatban közölte, hogy Washington új javaslatot terjesztett elő, amely az elmúlt héten elért megállapodás pontjaira épül, és olyan módon zárja le a hiányosságokat, amely lehetővé teszi a megállapodás gyors végrehajtását.
Izrael és a közvetítők csütörtökön kezdték meg a több hónapja tartó tárgyalások legújabb fordulóját a több tízezer palesztin halálát okozó gázai háború befejezéséről. A Hamász palesztin militáns csoport nem vett részt közvetlenül a megbeszéléseken, de folyamatosan tájékoztatták őket a tárgyalások állásáról. A Hamász egyik magas rangú tisztviselője szerint azonban 

Izrael nem tartotta magát ahhoz, amiben megállapodtak a korábbi tárgyalásokon.

Biden szerint közelebb jutottak a tűzszünethez

Washingtonban Biden azt mondta, hogy a megállapodás „sokkal, sokkal közelebb” van, mint a tárgyalások megkezdése előtt. Egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a legutóbbi tárgyalások az elmúlt hónapok legtermékenyebbjei voltak, és a tárgyaló felek a jövő héten újra összeülnek Kairóban, remélve, hogy sikerül lezárni a folyamatot. 

Az elmúlt 48 órában az összes résztvevő egyetértett abban, hogy valóban új hozzáállás jelent meg

– mondta a tisztviselő a névtelenség megőrzése mellett az újságíróknak, hangsúlyozva, hogy számos kérdésben értek el előrelépést.
Biden egy nyilatkozatában elmondta: utasította tárgyalócsoportját, hogy terjessze elő a pénteken bemutatott átfogó javaslatot, amely szerinte jó alapot nyújt a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló végleges megállapodáshoz.
Az amerikai elnök elmondta, hogy beszélt Tamim bin Hamad al-Thani sejk katari emírrel és Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnökkel, akik – mint mondta – határozott támogatásukról biztosították az amerikai javaslatot. 

A csapatok a helyszínen maradnak, hogy folytassák a technikai munkát, és a vezető tisztviselők „még a hét vége előtt” összeülnek Kairóban

– mondta.
Biden hozzátette, hogy Antony Blinken amerikai külügyminisztert Izraelbe küldi, hogy megerősítse az Egyesült Államok Izrael iránti elkötelezettségét. Péntek este Biden újságírókkal közölte, hogy optimista a tűzszüneti megállapodás kilátásaival kapcsolatban, de figyelmeztetett arra, hogy „a folyamatnak még messze nincs vége”. 

Feltételek

Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a béke csak akkor lehetséges, ha a Hamász megsemmisül, míg a Hamász azt mondta, hogy csak állandó tűzszünetet fogad el, ideigleneset nem. További nehézségek közé tartozik az egyezmények sorrendje, az izraeli túszok mellett szabadon bocsátandó palesztin foglyok száma és személyazonossága, a gázai–egyiptomi határ ellenőrzése és a palesztinok szabad mozgása a Gázai övezetben .
Egy izraeli tisztviselő közölte, hogy a Dohában tartózkodó küldöttség hazafelé tart, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn várhatóan találkozik Blinkennel.

Pénteken az izraeli erők célpontokat bombáztak Gázában, közölték továbbá, hogy a lakosságnak el kell hagynia a korábban polgári biztonsági övezetnek nyilvánított területeket, mondván, a Hamász arra használta azokat, hogy aknavetőkkel és rakétákkal lője Izraelt.

Az ENSZ egyhetes szünetet rendelt el a harcokban a gyermekbénulás elleni védőoltáskampány miatt, mivel a betegség egyre terjed a kitelepítettek között. A palesztin egészségügyi minisztérium közleményben közölte, hogy a Gázai övezetben észlelték a gyermekbénulás első esetét.

Regionális félelmek

Az izraeli küldöttség tagja volt 

  • David Barnea kémfőnök, 
  • Ronen Bar, a belbiztonsági szolgálat vezetője és 
  • Nitzan Alon, a hadsereg túszejtési főnöke

– közölték védelmi tisztviselők. 

A Fehér Ház 

  • Bill Burns CIA-igazgatót és 
  • Brett McGurk amerikai közel-keleti megbízottat küldte. 

Ezenkívül

  • A katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk és 
  • Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési főnök is részt vett a megbeszélésen.

Washington azt reméli, hogy a gázai tűzszüneti megállapodás enyhítheti egy szélesebb körű háború veszélyét. Irán megtorlással fenyegette meg Izraelt, miután július 31-én Teheránban meggyilkolták Iszmáíl Hanije Hamász-vezetőt.
Az Egyesült Államok hadihajókat, tengeralattjárókat és harci repülőgépeket küldött a térségbe Izrael védelmére és a potenciális támadók elrettentésére.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.