BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 321. napja – Kétségbeesetten küzd a tűzszünetért Biden, de Netanjahu hajthatatlan

Egyre halványabb a remény a fegyvernyugvásra Gázában. A tűzszünetről és a túszokról már sokszor tárgyalt Izrael és a Hamász, de eddig nem túl sok eredménnyel. Friss hírek az izraeli háborúról.

A túszokért tűzszünet alku mielőbbi megkötésére sürgette Joe Biden amerikai elnök szerdai telefonhívása során Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt – közölte a Fehér Ház.

US President Joe Biden meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on July 25, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP) tűzszünet
Szerdán csak telefonon, és nem személyesen beszélt Netanjahu és Biden a tűzszünetről / Fotó: AFP

Az amerikai elnök azután hívta fel Netanjahut, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter sikertelenül tért vissza a kairói tárgyalásokról, ahol Izrael a Hamásszal tárgyal az esetleges gázai fegyvernyugvásról és az iszlamista szervezet fogságában lévő túszok szabadon engedéséről.

A Fehér Ház közleménye szerint megvitatták az amerikai támogatást Izrael számára az iráni fenyegetésekkel szemben, beleértve a perzsa ország proxyjait is, köztük a Hezbollahot, a Hamászt vagy a húszikat – írja a Reuters.

Amerikai csapatok védik Irántól Izraelt

Irán válaszcsapást helyezett kilátásba, miután az ország területén gyilkolták meg Iszmail Hanije Hamász-vezért, amiért Teherán Izraelt tette felelőssé, noha a zsidó állam nem vállalta, igaz, nem is tagadta a felelősséget a merényletért.

A július 31-i gyilkosság óta az Egyesült Államok egy rakétahordozó tengeralattjárót küldött a térségbe, és elrendelte az Abraham Lincoln repülőgéphordozó anyahajó térségbe érkezésének felgyorsítását.

Blinken, valamint az egyiptomi és katari közvetítők reményeiket az amerikai áthidaló javaslatba vetették a kairói tárgyalásokon, ám Izraelnek és a Hamásznak nem sikerült dűlőre jutnia. A híváshoz csatlakozott Kamala Harris alelnök és demokrata párti elnökjelölt is. Az izraeli háború erőteljesen megosztja a demokrata pártot, és a kérdés különösen nagy hatású lehet a kulcsfontosságú csatatérállamban, Michiganben, ahol sok arab-amerikai él.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.