BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már négyezer élettel fizetett Ukrajna a kurszki betörésért Moszkva szerint

Sokba került Ukrajnának, hogy betörtek a Kurszk-régióba. Orosz források szerint közel négyezer ukrán katona halt már meg, és majdnem háromszáz páncélozott járművet vesztettek el.

Az orosz Védelmi Minisztérium közleménye szerint az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett a Kurszki régióban zajló harcok során. Az orosz állítások szerint az ukrán erők eddig mintegy 3800 katonát, 54 harckocsit, 26 gyalogsági harcjárművet, valamint számos egyéb katonai eszközt veszítettek el.

Ukrainian servicemen operate an armoured military vehicle on a road near the border with Russia, in the Sumy region of Ukraine, on August 14, 2024. The Ukrainian army entered Russia's Kursk region on August 6, capturing dozens of settlements in the biggest offensive by a foreign army on Russian soil since World War II. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)Kurszk, Nagy árat fizettek az ukránok a Kurszk-hadműveletért
Nagy árat fizettek az ukránok a Kurszk-hadműveletért / Fotó: Roman Pilipey / AFP

A közlemény szerint az ukrán hadsereg a következő veszteségeket szenvedte el:

  • 281 páncélozott harcjármű,
  • 123 egyéb jármű,
  • 27 tüzérségi ágyú,
  • 5 légvédelmi rakétarendszer,
  • 7 rakétavető rendszer, beleértve 3 HIMARS és 1 MLRS rendszert,
  • 5 elektronikai hadviselési állomás,
  • 4 műszaki eszköz, beleértve 2 aknakiszedő gépet és egy Ural-77 aknamentesítőt.

Az orosz hadsereg három támadási kísérletet hárított el Olgovka, Russzkoje és Cserkaszkoje Porecsnoje falu irányában, ahol az ukrán erők további veszteségeket szenvedtek: egy tank, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű és több mint 25 katona vesztette életét. Az orosz források szerint négy ukrán katonát fogságba ejtettek – írja a Ria Novosztyi.

Az orosz katonai egységek folytatják a felderítési és megsemmisítési műveleteket az ukrán csoportok ellen, 

amelyek megpróbáltak behatolni az orosz terület belsejébe. Közben Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat a fehérorosz határon, Minszk ezért a hadsereg harmadát állította velük szembe a másik oldalon. Azt nem közölték, hogy pontosan hány emberről van szó, de a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének 2022-es jelentése szerint a fehérorosz hadseregnek mintegy 48 ezer tagja van, a határőrség pedig 12 ezer fős.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.