BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavágták Morawiecki pártájának a finanszírozását – Tusk üzent a politikai ellenfelének

A lengyel választási bizottság csökkentette a PiS állami finanszírozását szabálytalanul kapott kampánytámogatás miatt.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) 

szabálytalanul kapott támogatás miatt elutasította csütörtökön a Jog és Igazságosságnak (PiS) a tavalyi parlamenti választások kampányfinanszírozásáról készített pénzügyi beszámolóját, 

és ezért jelentősen csökkentette a párt állami pénzügyi támogatását. A PKW tagjai közül öten támogatták a döntést, hárman ellenezték, egy pedig tartózkodott. A PiS bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon. 

Morawiecki
Fotó: NurPhoto / AFP

Sylwester Marciniak, a PKW elnöke sajtókonferenciáján közölte: a testület úgy találta a PiS választási pénzügyi jelentésében, hogy kampányában szabálytalanul fogadott el 3,6 millió zloty (330 millió forint) támogatást. Ezért 10 millió zlotyval (916,7 millió forint) csökkentik azt a 38 millió zlotys (3,5 milliárd forint) állami támogatást, amely megszerzett parlamenti mandátumai alapján járna neki. Ezenfelül a következő választásokig is minden évben 10 millió zlotyval csökkentik a PiS állami finanszírozását – tette hozzá. 

Wojciech Sych, a PKW egyik tagja a sajtókonferencián elmondta, hogy a testület meg fogja vizsgálni a PiS 2023. évi pénzügyi jelentését is, és ha ebben is talál szabálytalanságot, akkor a pártot három évre akár teljesen megfoszthatja az állami finanszírozástól. 

A PKW egy másik tagja, Ryszard Kalisz baloldali politikus, volt belügyminiszter az ország történetében példa nélkülinek nevezte a bizottság döntését. „Több mint ötvenmillió zlotyt vettek el a PiS-től” – jelentette ki. 

Donald Tusk kormányfő az X-en úgy kommentálta a döntést: 

a PiS most megismeri a jog és igazságosság szavak valódi jelentését. 

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS alelnöke szintén az X-en szégyenletesnek nevezte a PKW döntését, szerinte az része a jelenlegi kormány politikai játszmájának, amellyel a célja az ellenzékkel szembeni bosszú és annak nehéz helyzetbe hozása. 

Morawiecki úgy ítélte meg: a PKW döntése összefüggésbe hozható a jövő évi elnökválasztással, amely előtt a kormánykoalíció gyengíteni akarja a PiS-t. Mariusz Blaszczak, a PiS parlamenti frakcióvezetője bejelentette: pártja fellebbez a döntés ellen. „Donald Tusk a fehéroroszországihoz hasonló rezsimet akar kiépíteni” –  jegyezte meg. Rafal Bochenek, a PiS szóvivője szerint pedig a miniszterelnök adminisztratív eszközökkel akarja tönkretenni az ellenzéket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.