BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Kárpát-medence fölött örvénylik a Boris névre keresztelt ciklon - ez várható

Sokfelé hullott kiadós mennyiségű eső, Csehországban, illetve a környező országokban a 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége nagy területen meghaladja a 70 millimétert, lokálisan 100 milliméter fölötti összegekről is érkezett jelentés.

Továbbra is a Kárpát-medence fölött örvénylik a Boris névre keresztelt ciklon, amely borongós és csapadékos, novembert idéző időjárást eredményez Európa délkeleti-keleti tájain. Sokfelé hullott kiadós mennyiségű eső, Csehországban, illetve a környező országokban a 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége nagy területen meghaladja a 70 millimétert, lokálisan 100 milliméter fölötti csapadékról is érkezett jelentés. 

Az Alpokban vastag hóréteg képződött. A Kelet-európai-síkság és a Brit-szigetek északi részén is frontok okoznak felhős és esős időt. Kontinensünk többi részén anticiklonális hatások érvényesülnek. A derült ég hatására a nyugati országokban kifejezetten hideg volt az éjszaka, helyenként fagy is előfordult. 

A 2024. szeptember 14-én készült és a Román Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége által átadott fotón egy mentős látható, amint egy idős nőt visz át az árvízen a romániai Galati megyében / Fotó: AFP

A Kárpát-medence fölött továbbra is itt vesztegel a ciklon, így ismét kiadós csapadékra, illetve az északnyugati részeken erősen viharos szélre számíthatunk. 

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig

Nagy területen várható jelentős csapadék, főként az északnyugati tájakon erősen viharos szél. Általában erősen felhős vagy borult idő lesz, csak hajnaltól szakadozhat a felhőzet – elsősorban az északkeleti tájakon. Egyre többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, éjszaka országos eső várható nagy területen – legkisebb eséllyel keleten – kiadós mennyiséggel. Vasárnap napközben fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása, de továbbra is többfelé eshet. A Dunántúlon erős, viharos, kiemelten az északnyugati részén, illetve a Balaton tágabb térségében egyre nagyobb területen erősen viharos széllökésekre kell számítani. Az erősen viharos széllökéseknek az esélye vasárnap napközben csökken, de viharos lökések továbbra is előfordulhatnak. Az ország keleti felén csak időszakosan élénkül meg a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 11 és 16 fok között valószínű, de északkeleten pár fokkal melegebb lehet az idő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.