BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadfokú riasztás a Dunán, a Lajtán és a Rábán a valaha mért legmagasabb vízszint is előfordulhat

A ciklon gyors változása megnehezíti a csapadékmennyiség előre jelzését, a vízügy ennek ellenére nagy erőkkel folytatja a felkészülést az érkező árhullámok elleni védekezésre. Mosonmagyaróvár védelmében a Lajta-szükségtározó megnyitását is előkészítik szakembereink.

A felettünk átvonuló ciklon miatt folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás, elsősorban az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és még nincs vége az esőzésnek. A ciklon mozgása továbbra is nagyon változó, a hozzá tartozó csapadéksávok között szárazabb területek is előfordulnak, emiatt a még le nem hullott csapadék eloszlását térben és időben előre meghatározni nagyon bizonytalan. A Duna felső részvízgyűjtőire az elmúlt 24 órában több esett, mint azt a korábbi számítások mutatták – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Árvíz - Az áradó Duna Budapestnél
eső
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés szerint az eddig várt csapadékmennyiséghez képest a Felső-Duna, az Inn, a Traun, az Enns vízgyűjtőjén valamivel több, míg a Lajtán, a Morván, a Rábán, a Vágon, a Murán és a Dráván kevesebb csapadékra lehet számítani. A Duna Budapestig tartó szakaszán a III. fok szintje fölötti vízállás, a Lajtán és a Rábán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet (LNV-t) megközelítő, a Murán a III. fok, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig az I. fok szintje körüli tetőzés valószínű. 

Budapestnél az alsó rakpartok szintjét várhatóan jövő kedden érheti el a vízszint. A Tisza részvízgyűjtői közül a Sajón és a Tarnán az I. fok szintje feletti tetőzést várnak a szakemberek.

A hidrológiai helyzet miatt a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja az országban zajló árvízvédelmi tevékenységek összehangolását. A vízügy munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és az aktuális adatokhoz igazítják a felkészülést a várható helyzetre, elsősorban a Duna és Lajta mentén. Hogy Mosonmagyaróvárt megvédjék az árhullámtól, a szakemberek előkészítik a Lajta-szükségtározó megnyitását, felmérik annak lehetséges helyszíneit. A vízügyi szolgálat nem csak személyzetet és eszközöket csoportosít át a leginkább védekezésre szoruló területekre, de indulásra készen állnak azok a műszaki irányítók is, akik az önkormányzatok kérésére a helyi védekezéséhez nyújtanak majd szakmai segítséget.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs mai ülésére meghívást kaptak a társszervek, vagyis a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, illetve a polgárőrség képviselői is, hogy a védekezéshez esetleg szükséges részvételükről egyeztessenek a vízügyi szakemberekkel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.