BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szöuli reptereket is zavarják az északi szemétléggömbök

Sokszor kénytelen állni a forgalom a léggömbök miatt. A szemetet és ürüléket hordozó léggömbökkel Észak-Korea a dél-koreai aktivisták szórólapjaira válaszol.

A dél-koreai hatóságok szerint június óta többször is le kellett állítani a kifutópályákat a két fő szöuli repülőtéren, az északról indított, szemetet hordozó léggömbök miatt.

léggömb
Szeméttel megrakott léggömb Szöulban / Fotó: AFP

Jang Bu-nam Demokrata párti képviselő szerdán elmondta, hogy június 1. óta 20 különböző napon kellett lezárni a kifutópályákat az Incseon vagy a Gimpo repülőtereken, ami összesen 413 perc szünetet jelentett a légikikötőkben. Észak-Korea több mint 5500 szeméttel és néha ürülékkel is megrakott léggömböt küldött délre, válaszul a Dél-Koreából útnak indított propaganda szórólapokra, amit az északi rezsimmel szembenálló aktivisták küldtek át a határon.

Mindenhova eljutnak a léggömbök

Az északi léggömböket a szél szétterítette szerte délen, azokból így volt ami az elnök hivatala közelében vagy a kifutópályákon landolt. A legtöbb lezuhant léggömböt ugyanakkor gond nélkül eltávolították a déli hatóságok, ám voltak olyanok is, melyek kisebb tüzeket vagy épp reptéri fennakadásokat okoztak.

A legtovább, 166 percig tartó fennakadás június 26-án történt az Incseon repülőtéren – derül ki a Reuters összefoglalójából, ám hétfőn is voltak zavarok a világ ötödik legnagyobb légikikötőjében a léggömbök miatt, melyek a főként belföldi forgalmat bonyolító Gimpo működését is időről időre megzavarják.

Egy légitársasági forrás szerint 

a gépek a késésekre számítva gyakran a korábbinál több üzemanyaggal indulnak útra az északi kampány nyomán. 

A repülésfelügyelet szerint pedig a kifutók lezárásáról eseti alapon döntenek, figyelembe véve számos szempontot, nem csak azt, hogy milyen közel van egy léggömb a repülőterekhez.

A léggömböket a déli haderő követi azok felbocsátása után, ám egyelőre nem lövi le azokat, hiába kérte azt több képviselő és civil szervezet is. Hétfőn a hadsereg azt is elmondta, hogy készen áll közbelépni, ha észak átlépné a vonalat, ám nem fejtette ki bővebben, hogy mire utalt ezzel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.