BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az árvíz miatt elhalasztják a Fidesz frakcióülését

Kocsis Máté közölte, hogy a kormány tagjainak és a képviselőknek is azon kell dolgozniuk, hogy Magyarország sikeresen védekezzen az árvízzel szemben.

„Az árvízi helyzetre tekintettel a kormánypártok jövő hét keddre és szerdára tervezett kihelyezett frakcióülését elhalasztjuk” – írta Kocsi Máté a Facebookon. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy most az a legfontosabb feladat, hogy Magyarország sikeresen védekezzen az árvízzel szemben, ezért a kormány tagjainak és a képviselőknek is ezen kell dolgozniuk. „Minden más ráér utána” – tette hozzá.

árvíz
Az árvíz miatt elhalasztják a Fidesz frakcióülését / Fotó: Lakatos Péter

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a védekezés költségei tekintetében nem számít extra kiadásra, mivel a költségvetésben vannak források a rendkívüli helyzetekre is, amit ilyenkor egyből le lehet hívni. A másik költség a víz által okozott kár helyreállítása. Erre jó példa a Lajta szükségtározója, amely magánkézben lévő mezőgazdasági terület. 

Az ilyen esetekben kártérítést fizet az állam. Ami fontos tétel lesz, hogy a vízügyesek bére elég alacsony, ami régóta így van, de nem jó hagyomány, a következő egy-három évben itt is bérrendezésre kell sort keríteni. 

– fogalmazott.

Orbán Viktor korábban a Szigetközt jelölte meg, mint az árvíz elleni védekezés egyik kritikus pontját, és mivel a Bécsi-medencében hullott a legtöbb eső az elmúlt napokban, a folyó Magyarországon akár a valaha mért legmagasabb szinten is tetőzhet, ami szintén jelzi, hogy a szükségtározó megnyitása indokolt lehet. Mindemellett az árvíz elleni védekezés a Duna vonalán is gőzerővel folyik, hiszen Budapesten csak a hét második felében következhet a tetőzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.