BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ballisztikus rakétával vette célba a Moszad központját a Hezbollah - kár volt

Egyre inkább úgy tűnik, hogy tűzszünet helyett kiszélesedik a háború. Izrael elfogta a Moszad-központot célzó rakétát.

Ballisztikus rakétával vette célba az izraeli titkosszolgálat, a Mosad főhadiszállását a Hezbollah szerda hajnalban – erősítette meg a síita szervezet, mely a Moszadot vádolja a Libanon-szerte felrobbanó csipogókért és rádiókért, melyek több tucat halálos áldozattal jártak és több ezer ember sérülését is okozták. 

libanon, hezbollah, izrael, moszad
Egyre hevesebbek a Hezbollah elleni légicsapások / Fotó: Rabih DAHER / AFP

A Tel-Avivhoz közeli célpont elleni támadás során a városban megszólaltak a légiriadó szirénái is, ám az izraeli tájékoztatás szerint sikerült elfogni a Hezbollah rakétáját. A támadásra Izrael légicsapások sorával válaszolt Libanon déli része ellen. Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint, ráadásul 

a válaszcsapás során a rakéta indítóállomását is kilőtték.

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter szerint egyedül az Egyesült Államok közbelépése állíthatja meg a libanoni háborút, ám Joe Biden amerikai elnök ENSZ előtt kedden előadott beszéde nem volt különösebben ígéretes ebből a szempontból. Időközben azonban egyre többen kénytelenek elmenekülni otthonukból az egyre erőteljesebb izraeli bombázások miatt. A menekültek száma már a félmilliót is elérte a The Guardian beszámolója szerint.

Bár október 7. óta gyakran lövi egymást a Hezbollah és az IDF, a teljes körű hűborút eddig sikerült elkerülni, de egyre inkább úgy tűnik, hogy már nem sokáig.

A hétfő reggel óta tartó izraeli offenzívában 569 ember, köztük 50 gyermek vesztette életét, és 1 835-en megsebesültek Libanonban, mondta Firass Abiad egészségügyi miniszter az Al Jazeera Mubasher TV-nek. 

A Hezbollah elleni új offenzíva félelmeket keltett azzal kapcsolatban, hogy az Izrael és a Hamász militáns palesztin csoport közötti konfliktus Gázában szélesedik, és destabilizálhatja a Közel-Keletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közölte, hogy szerdán összeül, hogy megvitassa a konfliktust.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.