BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.

Az 1991-es tanácskozáshoz hasonlóan Madridot javasolta egy a közel-keleti helyzetről tartandó békekonferencia helyszínéül Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki abból az alkalomból érkezett csütörtökön a spanyol fővárosba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első nagykövete átadta megbízólevelét VI. Fülöp spanyol királynak. 

Palestinian President Mahmoud Abbas in Spain
Mahmúd Abbász palesztin elnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő találkozója Madridban / Fotó: Anadolu via AFP

„Önök látják, hogy ez egy igazságos ügy” – mondta a palesztin elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet megbeszélésük után Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel közösen tartottak. Abbász köszönetet mondott Spanyolországnak erőfeszítéseiért, amelyeket a palesztin állam elismerése és a kétállami megoldás érdekében tett az Európai Unióban, valamint más nemzetközi fórumokon. 

„Mindez azt tükrözi, hogy Spanyolország, népe és kormánya elkötelezett a nemzetközi törvényesség mellett ezen a területen” – mondta. Kiemelte a dél-európai ország eddigi közvetítő szerepét a béke elérésében, felidézve az 1991-ben, Madridban rendezett közel-keleti békekonferenciát, amelynek megismétlését időszerűnek tartja. 

„Célunk az, hogy megállítsuk ezt, a népünk elleni támadást” – jelentette ki Abbász, aki követelte az izraeli csapatok kivonását Gázából és a megszállt területekről. A spanyol miniszterelnök mérföldkőnek nevezte a palesztin elnök spanyolországi látogatását, amelynek alkalmából szót emelt a háború azonnali befejezése mellett. „Nem élhetünk együtt a halállal és a pusztítással, és nem kell normalizálnunk az erőszakot” – fogalmazott, figyelmeztetve a feszültség eszkalálódásának kockázatára a libanoni robbantásokat követően, amelyekért a Hezbollah, síita milícia Izraelt tartja felelősnek. 

Pedro Sánchez sürgette a tűzszünet mielőbbi bevezetését, amely véget vet az erőszaknak, a humanitárius segítség biztosítását a civil lakosságnak és a túszok szabadon engedését. „Nem nézhetjük tétlenül ártatlan emberek szenvedését” – jelentette ki. 

A kormányfő hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetséges megoldása a konfliktusnak, ennek elérése pedig fontos témája lesz a spanyol és a palesztin kormány madridi csúcstalálkozójának, amelyet még ebben az évben megrendeznek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.