BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: Brüsszel a magyar családok helyett az árdrágító multik oldalára állt

Nagy Márton kritizálta az uniós bíróság ítéletét. A nemzetgazdasági miniszter szerint a SPAR a magyar kormány ellen vívott harcával csak saját kudarcát leplezi.

Az Európai Unió Bírósága a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni – szögezte le Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a testület csütörtöki ítéletével kapcsolatban, mely a SPAR mellé állt a magyar kormány és az áruházlánc árstopról szóló vitájában.

spar
A SPAR perekkel jutna profithoz, ha már a piacon ez nem sikerül / Fotó: Csudai Sándor / Origo 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a bíróság döntése és a perben résztvevők, valamint a SPAR és a brüsszeli bizottság is szemben áll a magyar fogyasztók, a magyar családok érdekeivel. Hozzátette, hogy Brüsszel az árdrágítók oldalán áll és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent. Ám hangsúlyozta azt is, hogy csinálhatnak bármit, a kormány kitart az árak csökkentése mellett és hangsúlyozta, hogy a magyar piacon nincs helye olyan vállalkozásnak, mely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat.

A SPAR lemaradt a versenyben, ezért akarja peres úton beszedetni elmarad profitját

Nagy Márton úgy vélte, hogy a SPAR vádjai hátterében nem a kifogásolt intézkedések állnak, hanem a cég lesújtó gazdasági helyzete, a vállalat ugyanis nem hatékony. A SPAR Magyarország Kft. ugyanis piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmaradt. Az áruházlánc a hatékonyságát és versenyképességét javító lépések helyett igyekszik bírósági eljárással beszedetni elmaradt nyereségét.

A tárcavezető felidézte, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében vezetett be alapvető élelmiszerekre árstopot, majd a hiány megelőzése céljából rendelt el készleten tartási kötelezettséget is az érintett termékekből. De emlékeztetett arra is, hogy a kormány az árstop mellett a kötelező akciózással és az online árfigyelő rendszerrel is küzdött az infláció ellen, ami sikerrel is járt. 

Az élelmiszer-infláció ugyanis a legfrissebb adatok szerint 2,4 százalékra csökkent, sőt, havi alapon meg is állt a drágulás,

miközben folyamatosan épül vissza a kiskereskedelmi forgalom, hála a reálbérek gyors növekedésének.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. Azok számára tehát, 

akik nem tartják vagy tartották tiszteletbe a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs hely a magyar gazdaságban. 

A tárcavezető végül megígérte, hogy a kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen. 

Az ügyben megszólalt a SPAR Magyarország is, és a következőt írta: „Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének, mely kimondta, hogy a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. A SPAR Magyarország mindenkori célja, hogy polcain a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez. Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.