BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtiltja a kommunikációs eszközök használatát tagjainak az Iráni Forradalmi Gárda a csipogóbombás támadás után

A szervezet összes készülékét átvizsgálják, noha többségük hazai gyártmány az Irán elleni szankciók miatt. A csipogóbombák hatására annak ellenére indult vizsgálat, hogy csipogókat már évtizedek óta nem használ az iráni hadsereg vagy a forradalmi gárda.

Minden kommunikációs eszköz használatának mellőzésére szólította fel tagjait az Iráni Forradalmi Gárda, miután a múlt héten a Hezbollah több ezer csipogója és rádiója robbant fel Libanonban, többek között Libanonba delegált iráni diplomaták sebesülését is okozva.

Military Parade Commemorating Anniversary Of Iran-Iraq War, csipogóbomba, irán, iráni forradalmi gárda
Az Iráni Forradalmi Gárda is megrémült a csipogóbombáktól / Fotó: AFP

Izraeli kémeket keresnek a csipogóbombák után

A Reutersnek nyilatkozó egyik iráni biztonsági forrás szerint megkezdődött egy széles körű művelet is a gárda által használt készülékek átvizsgálására, jóllehet azok többségben hazai gyártásúak vagy orosz és kínai eredetűek. A vizsgálat az Izraelnek dolgozó irániakat is igyekszik lefülelni, és a gárda tisztjei, főtisztjei is a nyomozás célpontjai között szerepelnek. Többek között átvizsgálják a hozzájuk kötődő bankszámlákat vagy épp azt, hogy merre utaztak.

Azt, hogy amíg a készülékeket átvizsgálják, a gárda 190 ezer tagja hogyan kommunikál, nem árulták el. 

Az egyik forrás szerint végponttól végpontig titkosított üzenetküldő rendszerekkel dolgoznak, ám az mégis feltételezi valamilyen kommunikációs eszköz használatát. A vizsgálatokat a Libanonban felrobbant eszközök maradványai is segítik, amelyeket a Hezbollah adott át az irániaknak.

Különösen félti a nukleáris létesítményeket Teherán

Az Iszlám Köztársaság vezetőit még inkább aggasztja a rakéta- és nukleáris létesítmények biztonsága, noha a készültséget már tavaly fokozták ezeken a helyszíneken, ám ezt még tovább emelték a csipogóbombák után. Az országot vezető Ali Hámenei ajatollahhoz erősen kötődő 

forradalmi gárda fontos szerepet játszik az Iránnal szövetséges szervezetek, mint a Hamász, a Hezbollah, a húszik vagy az iraki milíciák felfegyverzésében, ellátásában és kiképzésében is.

Az iráni hadsereg számos kommunikációs eszközt használ, köztük titkosított walkie-talkie-kat is, melyek jelentős része belföldi fejlesztés, már csak az országot sújtó nemzetközi szankciók miatt is. Csipogókat ugyanakkor már több mint két évtizede nem használnak az iráni fegyveres erők.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.