BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Királyság több száz rakétát küld Ukrajnának

Megértő fülekre talált Volodimir Zelenszkij könyörgése. Az ukrán elnök a poltovai rakétatámadás után egy németországi csúcstalálkozón beszélt arról, hogy további fegyverszállítmányok nélkül nem tudják megvédeni magukat Oroszország ellen. Az Egyesült Királyság erre be is jelentett egy több száz rakétát tartalmazó segélycsomagot.

Az Egyesült Királyság újabb 650 rövid hatótávolságú rakétát küld Ukrajnának, hogy ezzel támogassa az oroszok elleni harcot. A katonai segélycsomag válasz Volodimir Zelenszkij legutóbbi könyörgésére, amely a németországi Ramstein légitámaszponton tartott beszédében, egy védelmi csúcstalálkozón hangzott el.

Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyság kitömi rakétákkal Ukrajnát / Fotó: AFP

Az ukrán elnök azt kérte a szövetségeseitől, hogy minél előbb küldjenek még fegyvereket, különben nem tudják folytatni a harcot az oroszokkal. Ezen a találkozón jelen volt az Egyesült Királyság védelmi minisztere, John Healey is, aki aztán be is jelentette a 162 millió font értékű rakétacsomagot – írta a BBC. A miniszter szerint ezekkel a fegyverekkel Ukrajna jelentősen meg tudja erősíteni a légvédelmét.

A Royal United Services Institute védelmi és biztonsági kutatóintézet korábbi főigazgatója, Michael Clark ugyanakkor úgy véli, hamarosan már nem lesz miből támogatni Ukrajnát. Kiemelte: a háborúban álló országban jelenleg minden fegyverből többre van szüksége, de ezt a végtelenségig nem fogják tudni finanszírozni a nyugati országok.

Nem csak az Egyesült Királyság segít

Júliusban a brit miniszterelnök, Sir Keir Starmer bejelentette évi 3 milliárd fonttal támogatják az ukránok harcát. Többek között is mondta, hogy ezt a támogatást mindaddig fenntartják, ameddig szükséges.

Az Egyesült Államok, Kijev legnagyobb segítője szintén bejelentett egy 250 millió dollár értékű katonai segélycsomagot.

Volodimir Zelenszkij még azt akarja elérni, hogy a nyugati szövetségesek engedélyezzék Ukrajnának, hogy orosz föld ellen vethessék be a nagy hatótávolságú nyugati rakétákat. Az ukrán elnök szerint a háborúnak csak az vethet véget, ha az orosz emberek a saját bőrükön érzik meg a háború súlyát. Zelenszkij a heves beszédét azután tartotta, hogy orosz ballisztikus rakéták 51 emberrel végeztek az Ukrajna középső részén található Poltova városban.

Lelőtték Bálngyimírt, az oroszoknak kémkedéssel gyanúsított bálnát

A 4,2 méter hosszú és 1200 kilós bálnát múlt héten holtan találták a Norvégiához tartozó Risavika-öbölben, az állatvédők szerint Bálngyimírt lelőtték. Az állatvédők a rendőrséghez fordultak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.