BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elon Musk és Brazília háborúja nem csitul, most a Starlink került a célkeresztbe

Musk török és indiai fiókokat boldogan cenzúráz, de a brazil bíróság döntéseit nem hajtja végre. A Starlink brazil számláit befagyasztották emiatt a helyi hatóságok. A műholdas internetszolgáltatón pedig továbbra is elérhető az X.

Tovább folytatódik Elon Musk és Brazília háborúja, miután a brazil legfelsőbb bíróság betiltotta az X-et az országban, amiért az nem távolította el a gyűlöletkeltő és álhírterjesztő posztokat az oldaláról. A következő csatatér pedig a SpaceX üzemeltette műholdas internetszolgáltatás, a Starlink lehet.

Starlink satellite antennas are seen at the Internationale Funkausstellung (IFA), the international trade show for consumer electronics and home appliances, on August 31, 2023 during a preview at the fair grounds in Berlin. Starlink is a satellite internet provider operated by Elon Musk's American aerospace company SpaceX. This year's IFA edition will be open to the public from September 1 to 5, 2023. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP), musk
A Starlink közölte, hogy nem fogja végrehajtani a bíróság döntését az X betiltásáról / Fotó: AFP 

Az X betiltását egyébként a baloldali brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva is üdvözölte, mondván a brazil igazságszolgáltatás fontos jelet küldött, mely szerint a világnak nem kell eltűrnie Musk szélsőjobboldali nézeteit, csak azért, mert gazdag. Az X korábban egyébként szó nélkül cenzúrázta a jobboldali török és indiai kormányzattal kritikus bejegyzéseket, szemben a brazil hatóságok kéréseivel.

Válaszcsapást ígért Musk

A brazil legfelsőbb bíróság korábban a Starlink brazil számláit is befagyasztotta, hogy behajthatók legyenek az X-re kiszabott bírságok, amire válaszul Musk arról írt az X-en, hogy cserébe ő az Egyesült Államokban lévő brazil eszközök elkobzását fogja kezdeményezni, bár azt nem árulta el, hogy hogyan. Azonban ha a Musk által támogatott Donald Trump nyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, akkor a milliárdos üzletembernek valószínűleg lesz módja a visszacsapásra.

Hétfőn aztán 

a Starlink azt is közölte, hogy nem fogja végrehajtani a bíróság X-et betiltó döntését, 

amit a brazil hírközlési hatóság szerint a cég működési engedélyével is szankcionálhatnak. A brazil telekommunikációs szolgáltatók közül egyedül a Starlink az, amely nem hajlandó végrehajtani a bíróság döntését.

Ugyancsak hétfőn a brazil legfelsőbb bíróság megerősítette az X múlt heti betiltását az országban, ráadásul egyhangú döntéssel, ugyanakkor a döntést meghozó öttagú testületből hárman is jelezték, hogy a betiltás visszafordítható, ha az X hajlandó betartani a brazil hatóságok döntéseit – írja a Reuters.

Az X hatodik legnagyobb piaca Brazília

Az X vasárnap óta nem érhető el az országban, és bár technikai megoldások – például VPN – segítségével továbbra is hozzáférhető, akik ezt teszik, azok 50 ezer reálos (több mint 3 millió forint) bírságot kockáztatnak.

Áprilisban a Statista adatai szerint egyébként Brazília volt az X hatodik legnagyobb piaca, mintegy 21,5 millió felhasználóval. Az X-et azután tiltották be Brazíliában, hogy a közösségi oldal bezárta irodáját az országban és jogi képviselőt sem nevezett ki, hogy így kerülje el a brazil törvények betartását. Ez az X betiltásáról döntő testületben nem szereplő brazil legfelsőbb bírósági elnök szerint sehol a világon nem elfogadott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.