BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerre öt tengeren tartott hadgyakorlatot az orosz hadsereg – videó!

Az elmúlt három évtized legnagyobb tengeri hadgyakorlatát tartotta az orosz hadsereg a Csukcs-félszigeten. A hadgyakorlaton több mint 90 ezer katona, több mint 400 hajó, 125 repülőgép, több mint 7,5 ezer egység fegyver és felszerelés vett részt.

Látványos haderőt vonultatott fel Oroszország a szeptember 10–16. között tartott Oceán–2024 (Okean–2024) nevű, a Csukcs-félszigeten tartott hadgyakorlaton.

hadgyakorlat
A hadgyakorlaton az óceán felől feltételezett támadás ellen védekeztek / Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium 

A Csendes-óceáni Flotta part menti rakétarendszerekkel érkezett a helyszínre, ahová a katonákat nagy, helikopterleszállóval ellátott hajók (LHD-k) juttatták el. A stratégiai parancsnoki és törzsgyakorlatok célja a potenciális ellenség nagyszabású agressziójának visszaszorítása – számolt be a Csukcs hírügynökség. Az Orosz Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a rakétaszemélyzetet a félsziget partján lévő állandó bevetési pontokról szállították át a nagy leszállóhajókra, onnan vonultak fel a pozícióterületekre.

„A felvonulásokon a parti komplexumok legénységei gyakorolták a menetbiztonság megszervezését. A kijelölt területen lévő rakéták pozíciókat foglaltak el, hogy figyelemmel kísérjék a felszíni helyzetet a Csendes-óceáni Flotta felelősségi területén” – áll a katonai közleményben. 

Az Okean–2024 hadgyakorlatot a haditengerészet főparancsnoka, Alekszandr Mojszejev admirális vezette. Az idén ez volt az orosz fegyveres erők egyik fő hadműveleti és harci kiképzési rendezvénye, az elmúlt három évtizedben pedig most először szervezett Oroszország ilyen nagyszabású gyakorlatot a tengeren. Az események egyszerre zajlottak a Csendes-óceánon, a Jeges-tenger vizein, a Földközi-tengeren, a Kaszpi-tengeren és a Balti-tengeren. A gyakorlatokon részt vettek a haditengerészet, valamint a nagy hatótávolságú és katonai szállítórepülés erői. 

A gyakorlati akciók kiképzésében a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hajói és repülőgépei is részt vettek, megfigyelőként pedig 15 ország képviselőit hívták meg.

Az óceán felől érkező támadás elhárítását gyakorolták

Andrej Belousov védelmi miniszter tájékoztatása szerint a feltételezett ellenség nagyszabású, az óceán felől érkező agressziójának a visszaszorítását gyakorolták. A gyakorlatokon részt vevőknek

  • vezető nélküli csónakokkal,
  • pilóta nélküli légi járművekkel kellett küzdeniük,
  • valamint kétéltű hadműveleteket
  • és konvojszállítást kellett végrehajtaniuk,

figyelembe véve a különleges katonai művelet tapasztalatait.

A hadgyakorlat az északi hajózási útvonal védelmére is fókuszált

Az Óceán–2024-et hét napon át két szakaszban tartották meg, a gyakorlatokra kijelölt harcoló felekkel. A védelmi oldalon a csendes-óceáni és balti flották, valamint a Kaszpi-tengeri flottilla állt, míg az északi flotta az ellenség oldalán. A manőverekre különösen az északi-tengeri útvonalon került sor, egy kijelölt ellenség cirkálórakéta-csapásaival fenyegetve. A gyakorlatokon több mint 90 ezer katona, több mint 400 hajó, 125 repülőgép, több mint 7,5 ezer egység fegyver és felszerelés vesz részt. Ebbe beleszámít a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg által küldött három plusz egy hajó és 15 repülőgép. Az akciókat három stratégiai irányban 13 tengeri terület vizein hajtották végre.

Az Északi Flotta hajóinak különítménye kétéltű rohamcsapattal szállt partra a Schmidt-fok közelében. A flotta egységei közé tartozott

  • a Kulakov Admirális nevű nagy tengeralattjáró-elhárító hajó, amelyről a csapatmozgásokat irányítják,
  • az Alekszander Otrakovszkij nagy helikopterleszálló-hajó,
  • az Altaj mentővontató
  • és a Szergej Oszipov tanker. 

Az Alekszander Otrakovszkijjal olyan tengerészgyalogosok érkeztek, akik már részt vettek egy sor harci kiképzésen az Északi-sarkvidéken – áll a honvédelmi minisztérium közleményében. A nagy tengeralattjáró-elhárító Kinzsal légvédelmi rakétarendszereinek és AK–630 légvédelmi tüzérségi rendszereinek legénysége rakétákat indított és tüzérségi tüzet indított egy szimulált légi célpontra. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.