BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harris nyerte a tévévitát Trump ellen a felmérés szerint, a forint is reagálhat

Máris készült felmérés az amerikai idő szerint kedden este zajlott tévévitáról Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt között. Trump vesztett, Harris kaphatja a segítő lökést a november 5-ei elnökválasztás kampányában – a felmérés adatai ezt mutatják a vitáról, amely akár a magyar pénzügyi piacokra is irányíthat plusz figyelmet, mert a magyar miniszterelnök is szóba került.

Óriási érdeklődés mellett zajlott és villámgyorsan izzó adok-kapokba torkollott az amerikai elnökjelöltek első, és talán utolsó tévévitája a november 5-ei választások előtt kedden. A CNN megbízásából azon forrón készült felmérés szerint fölényesen a demokrata jelölt, jelenlegi alelnök Kamala Harris nyerte a vitát, amelyben többször védekezésre kényszerítette a republikánus Donald Trump volt amerikai elnököt. A vita derekán Orbán Viktor miniszterelnök is szóba került.

Fotó: AFP

A felmérést a SSRS készítette azoknak a regisztrált szavazóknak a körében, akik nézték a másfél órás vitát, és ebben a körben 63 százalék volt azoknak az aránya, akik Harris teljesítményét látták jobbnak, Trump 37 százalékával szemben – írta a pollt készíttető CNN hírportálja.

Ez az eredmény jelentősen eltér a várakozástól: ugyanezeket a szavazókat már a vita előtt is megkérdezték, szerintünk ki lesz a győztes, és az eredmény akkor 50-50 százalékos megoszlású volt.

Az összefoglaló hozzáteszi: a felmérés eredménye csak azoknak a véleményét tükrözi, akik tényleg nézték az összecsapást, és nem reprezentálja az összes szavazót. A vita nézői egyébként néhány százalékponttal nagyobb valószínűséggel voltak a republikánusok, mint a demokraták felé hajlók, ami még meggyőzőbbé teszi Harris fölényét.  

Ez egy nagy változás júniushoz képest, amikor Trump még Joe Biden jelenlegi elnökkel vitázott. Az utóbbi helyett jelentős részben pont azért inkább helyettesét, Harrist jelölték a demokraták, mert Biden látványosan elveszítette a vitát, és többek közt ezért is előzte meg izgatott érdeklődés a Trump–Harris összecsapást. A Trump–Biden páros vitáját 67–33 százalékos megoszlás mellett Trump nyerte az akkori mérés szerint, vagyis a kétharmadból most alig több mint egyharmad lett. Az elnökválasztásig természetesen még sok minden történhet, azt azonban még nem tudni, akarnak-e a felek addig második vitát.

Akár a magyar piacok is reagálhatnak, beleértve a forintot

A keddi összecsapáson egyébként hangsúlyos helyen, az amerikai külpolitika témáira térve, Trump mint támogatóját szóba hozta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is. Mivel rajta kívül mást nem is említett név szerint és őt viszonylag hosszan emlegette, van rá némi esély, hogy a kereskedők a szokottnál nagyobb figyelmet fordítanak szerdán a magyar pénzügyi piacokra.

Ha így lesz, erre hazai idő szerint a délutáni órákban van a legnagyobb esély, miután a tengerentúlon is beköszönt a reggel.  A forint a hazai nyitásnál enyhén erősödőben volt a dollár ellenében 359,3, az euróval szemben 396,8 környékén, igaz volt is honnan korrigálnia az elmúlt napok gyengülését követően.

Az amerikai parkettek már a vita kezdetekor zárva voltak, a nemzetközi pénzügyi piacok azonban az ázsiai kereskedésben gyorsan reagáltak az amerikai fejleményekre. 

Megroggyantotta a bitcoint Trump és Harris vitája, nem a volt elnök nyerhetett
A bitcoint a folyó amerikai választási kampányban „Trump-ügyletnek” tartják. Donald Trump elveszthette az elnökjelölti tévévitát Kamala Harris ellen kereskedők szerint, erre utalhat a kriptovaluta szerdai szingapúri megcsúszása.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.