BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxemburg beszólt a németeknek, mert túl szigorúan ellenőrzik a határaikat

Az ingázók életét teszi nehezebbé egy német döntés. A határvédelem szigorítása miatt tiltakozik Luxemburg, mert az országot sújtja leginkább a döntés.

„A határellenőrzések mérséklésére szólítjuk fel Németországot, miután kormányuk a hét elején kiterjesztette az ellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében” – mondta Léon Gloden luxemburgi belügyminiszter pénteken.

határ
A németek fokozottabban figyelik határaikat, ez nem tetszik a luxemburgi kormánynak / Fotó: AFP

A belügyminiszter azt mondta, hogy a schengeni megállapodás betartása a luxemburgi kormány abszolút prioritása.

A schengeni megállapodást a nyitott európai belső határokról nem szabad megkérdőjelezni. Ez az európai integráció központi vívmánya. A határok nem jelenhetnek meg újra az emberek fejében

– mondta. Hozzátette azt is, hogy a német kormány korábban megígérte, hogy nem kívánja szükségtelenül megzavarni a határforgalmat. Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök is úgy véli, hogy a nagyhercegség továbbra is szorosan kötődik a nyitott belső határok elvéhez. Az ingázók életét továbbra sem szabad megnehezíteni – mondta a kormányfő.

Nagy a torlódás a határnál

Luxemburg felszólította a német szövetségi rendőrséget, hogy minimalizálja a határellenőrzéseknek a forgalom áramlására és a határ menti térségben élők mindennapi életére gyakorolt hatásait. Luxemburgot a németországi Trier városával összekötő A64-es autópályán hétfő óta ellenőrző pontot állítottak fel mintegy 10 kilométerrel a luxemburgi határ után. Különösen csúcsforgalom idején 20-25 perces torlódás alakulhat ki – mondta a német szövetségi rendőrség trieri szóvivője.

Ha a torlódás meghaladja a húsz percet, akkor megnyitják az ellenőrző pontot, és átengedik az embereket.

„A lehető legkevésbé akarjuk megzavarni az emberek és az áruk mozgását” – hangsúlyozta. Az autópályát illetően Léon Gloden Nancy Faeser német belügyminiszterrel is egyeztetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.