BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Norvégia határkerítést építhet a bevándorlók ellen

Az oroszoktól nem idegen, hogy fegyverként használják a bevándorlást. Korábban Finnország is lezárta határait Oroszország felé, miután egyre több migráns érkezett abból az irányból.

Az orosz határon építhet kerítést Norvégia, hogy megfékezze az Oroszország felől érkező migránsok áradatát – mondta egy interjúban Emily Anger Mel norvég igazságügyminiszter.

Barbed,Wire,Fence,On,A,Blue,Sky,Background.,A,Large, migráns, migráció
Határkerítést építhet Norvégia is / fotó: Shutterstock

Finnország is kerítést húzott az orosz határra

A tárcavezető elmondta azt is, hogy számos lépésen gondolkoznak, hogy fokozzák a biztonságot a 200 kilométer hosszú norvég–orosz határon, ezek egyike lehet a kerítés. Az ugyanis nemcsak eltántoríthatja a bevándorlókat, de szenzorok segítségével azok észlelését is segíti. Norvégia azután gondolkozott el a határkerítésen, hogy Finnország is hasonló döntést hozott, miután azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja a migrációt és bátorítja a Szíriából vagy Szomáliából menekülőket, hogy Oroszországon keresztül jussanak el Finnországba.

Miután több mint 1300 menedékkérő érkezett Oroszország felől, Finnország tavaly lezárta a szárazföldi határait szomszédjával. Mel felidézte az interjúban, hogy 2015-ben mintegy ötezer menedékkérő érkezett Sturskug városába, ami az egyetlen határátkelő Norvégia és Oroszországba – jegyzi meg a Kyiv Independent összefoglalója.

Tavaly novemberben pedig Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök beszélt arról, hogy 

követhetik Finnország példáját és lezárhatják a szárazföldi határátkelőket.

Ám eddig ezeket a szavakat tettek nem követték.

A Moszkva által tüzelt migránsválság felidézi azt is, amikor Fehéroroszország Lengyelország felé hajtotta a bevándorlókat 2021-ben, miután Raman Prataszevics ellenzéki aktivista repülőgépét földre kényszerítették az országban, amire válaszul az Európai Unió szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.